Det har blivit kyligare ute och temperaturer under nollan har varit vanliga sedan början av november. För den grupp EU–migranter som i några år har bott i tillfälliga läger runtom i kommunen och försörjt sig på tiggeri innebär det tuffare tider.

– Vi har inte erbjudit dem något uppehälle i vinter. Jag upplever inte deras situation som panikartad. De är vana vid att leva under enkla förhållanden och de uppskattar sin frihet, säger kyrkoherde Pär–Magnus Möller.

Annons

Förra vintern erbjöd Svenska kyrkan i Värnamo natthärbärge för EU–migranterna. Men migranterna själva valde att tacka nej.

– De tycker om att sköta sig själva så mycket det går. Har de bara ved att elda med så är de nöjda med det, säger Pär–Magnus Möller.

Vängruppen som Svenska kyrkan ingår i har kunnat hjälpa till med enklare saker som tvätt av kläder och dusch en gång i veckan. Privatpersoner har också hjälpt till genom smågåvor i form av ved och mat.

Nu är man osäkra på om EU–migranterna ens kommer att vara kvar i vinter.

– De har pratat om att resa hem, men vi vet inte säkert hur det blir. De planerar inte semestrar på samma sätt som vi är vana att göra, men de brukar resa bort och fira jul och påsk.

De barn i förskoleålder som dök upp i tältlägret i slutet av oktober har redan rest hem. Kvar finns i nuläget ett tiotal personer som har varit i stort sett desamma de senaste åren.