På onsdag skulle det nya regionfullmäktige fatta beslut om höjd landstingsskatt och om vilken budget och verksamhet som ska gälla för Region Jönköpings län. Men osäkerheten om vilket styre det blir inom regionen gör nu att båda de här besluten skjuts upp.

– Vi har haft ett möte med gruppledarna och har enats om att ta dessa frågor vid ett extra sammanträden den 27 november, säger Håkan Sandgren (S).

Han är ålderspresident och ska leda fullmäktigemötet som nu kortas från två dagar till en dag.

Varför lyfts frågorna ut?

– Man vill ha en samlad diskussion om budgeten och skattesatsen, de frågorna hör ihop.

Tror du det kan finnas ett nytt styre tills beslut om budget och skattesats ska fattas?

– Det pågår diskussioner mellan partier om hur den nya majoriteten ska se ut och förhoppningsvis kan man vara klara till dess.

Är det här en ovanlig situation?

– Jag har varit med i 30 år och har inte varit med om liknande tidigare. Men det har varit komplicerat att hitta majoriteter, det är ungefär som i riksdagen, konstaterar Håkan Sandgren.

Valresultatet gav inget block egen majoritet och ett nytt parti, Bevara akutsjukhusen, kom in med sju mandat. Båda blocken har försökt knyta BA till sig och i förra veckan meddelade BA att man väljer samverkan med S, MP och V vilket ger en konstellationen ett litet röstövertag med 36 mot Alliansens 34.

Annons

SD lovas presidiepost

Sverigedemokraterna blir då vågmästare med sina elva röster. Partiet har från båda blocken erbjudits att få en presidiepost i regionfullmäktige, som det tredje största partiet.

– Men det räcker inte för oss, säger Samuel Godrén. Om vi ska stödja någon sida så vill vi ha stöd för en del av vår politik också.