Apladalen är ett populärt besöksmål hos många turister som besöker Värnamo. Bland annat kan man läsa på Visit Värnamos hemsida om den sköna naturparken där barnen kan kika på djur och leka i lekparken.

— På sommarhalvåret finns det olika djur såsom getter, får, kaniner och höns att se i parken, berättar man vidare.

Inga höns och kaniner

Men från och med i höstas är nu kaninerna och hönsen borttagna från parken.

Annons

Bo Arvidsson, chef på gata/park i Värnamo kommun berättar att han valde att ta bort dem på grund av att man helt enkelt inte har den kompetensen och möjligheten just nu för att kunna sköta dem på ett rätt sätt.

Många lagar

— Det är rätt mycket lagar och så vidare när man ska ha hand om djur, vi har ju exempelvis inga egna stallar för getterna där de kan vara över vintern, utan vi får hyra in dem hos någon som har den möjligheten, säger han.

Vidare betonar han att det inte handlar om pengar utan istället om djurens bästa, dessutom håller man på att undersöka om det finns någon som har kaniner, kanske någon kaninförening eller liknande, som man i så fall kunde låna ut lokalerna till.

— Det är inget jag kan lova, men möjligheten finns och i så fall skulle vi veta att de sköts om på ett rätt sätt, menar Bo Arvidsson.

Getterna kvar

Blir det några djur i fortsättningen som besökarna kan komma och titta på?

— Som det ser ut nu kommer getterna att vara kvar och vi har även kontakt med en bonde som vi hoppas kan ta hit någon ko och kalv och kanske några hästar ibland. På det sättet kan vi ha en fortsatt variation i parken, konstaterar han.