Två stora förändringar av skolfotograferingen har skett. Från och med i höst tas enbart gruppbilder av klasserna i Värnamo kommun och inga porträttbilder.

– En hel del föräldrar har nästan känt sig tvingade att köpa alla kort och har man då ett par barn så blir det dyrt. Det har kommit många synpunkter på detta men det har också kommit synpunkter på att fotograferingen sker varje år. Beslutet är ett led i att göra det bättre för alla. Man får ändå ett kort och kan komma ihåg sin klass men till en rimlig kostnad för föräldrarna, säger Britt-Marie Sellén Nilsson (S) som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Upphandling

Annons

Den andra förändringen gäller fotograferna. Hittills har varje skola kunnat välja fotograf men den möjligheten har försvunnit. Det är nu en aktör som fotograferar samtliga klasser i kommunen.

Små företag drabbas

Kommunens upphandling kritiseras av Studiofotograferna i Värnamo.

– Detta innebär att lokala, mindre företag inte har en chans att vara med i upphandlingen. Vi skulle vara tvungna att pausa all annan verksamhet för att hinna med alla skolor, säger ägaren Magdalena Johansson.

Förlorar kunder

Upphandlingen innebär att Studiofotograferna, bland andra, förlorar de skolor som de tidigare haft som kunder.

Det är Linköpingsföretaget Ja Rocka Roll Studios AB som har vunnit upphandlingen i Värnamo kommun. Upphandlingen gäller till den 30 juni 2018 med möjlighet upp till 24 månaders förlängning.