– Det negativa egna kapitalet uppgick vid årets (2016) ingång till drygt en miljon kronor, skriver IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson i en ansökan om extra bidrag till kommunstyrelsen.

Enligt Larsson har klubben återställt större delen av kapitalbristen men fortfarande saknas alltså pengar för att säkra elitlicensen, vilket är ett krav för spel i Superettan, samt för att fortsatt bedriva till exempel akademiutbildningen.

– Vi ansöker därför om ett kommunalt engångsbidrag om 300 000 kronor för att få stabilitet i vår ekonomi, fortsätter skrivelsen.

Noteras ska att IFK, av Svenska Fotbollförbundets licensnämnd, redan beviljats elitlicens för säsongen 2017.

Det efter att föreningen visat positivt kapital i sitt periodiserade bokslut per 31 augusti – och att man visat en likviditetsplan och resultatprognos för resten av 2016 som säger att det egna kapitalet blir minst noll vid årsskiftet.

– Men skulle den planen spricka skulle förbundet kunna komma framåt mars och skicka IFK Värnamo ur serien innan Superettan ens börjat, säger Kaj Larsson.

Ordföranden utvecklar klubbens situation.

– Så här är det, vi har redovisat ett negativt kapital under flera år. Nu har vi jobbat ihop drygt 700 000 genom privatpersoner och sponsorer och nyligen vände vi oss till kommunen med frågan om man kunde hjälpa oss med resten, säger Kaj Larsson.

– Det är ingen akut situation som uppstått, vi vill bli av med miljonskulden som vi dragits med i flera år. Elitlicensen är en del av helheten och vi måste visa minst ett nollresultat vid nyår, fortsätter ordföranden.

Kaj Larsson säger vidare att klubben har visst kapital i form av värdet på IFK-gården, men att detta inte får räknas med.

– Ja, egentligen har vi inte ett negativt kapital. Fastigheten har ett mycket större värde men som förening får vi inte, i kontrollbalansräkningen, ta upp det i just sitt fulla värde.

SvFF kommenterar inte

Uppgifterna om IFK Värnamos bidragsansökan kan inte Svenska Fotbollförbundets ekonomichef, och sekreterare i licensnämnden, Kjell Sahlström kommentera.

– IFK Värnamo har fått elitlicensen beviljad för 2017. I övrigt kommenterar vi inte beslutsunderlagen.

En del av den begärda summan har IFK Värnamo nyligen fått.

22 november beslutade kommunstyrelsen att ge 150 000 från "kassan" för oförutsedda behov. Därefter skickade man ansökan vidare till de kommunala bolagen Finnvedsbostäder AB och Värnamo Energi AB för, som man skriver, skyndsam behandling.

I styrelsen för Finnvedsbostäder går åsikterna isär på sina håll.

Annons

– Jag kommer att rösta mot IFK Värnamos ansökan. Jag tycker inte att det är rätt att kommunala bolag hjälper till i den här sortens fall, jag tycker att IFK ska bära sina egna kostnader, säger Boo Karlsson (SD).

– Men jag kan nog inte fälla det, sist vi röstade om något var det väl bara jag emot, tillägger han.

Till sponsring generellt ställer sig Boo Karlsson positiv men att det från kommunhåll i så fall ska ske rättvist.

– Jag tycker att vi ska se till bredden också och mot yngre tjejer inom till exempel ridsporten. Jag menar, vi har hyresgäster som spelar fotboll i IFK Värnamo och vi har hyresgäster som är ryttare. Vi måste se till alla, säger Boo Karlsson.

Om Finnvedsbostäder väljer att hjälpa IFK Värnamo, används hyresgästernas pengar som annars kanske gått till underhåll?

– Det vill jag inte gå in på, men vi ska agera rättvist i den här typen av frågor, avslutar Karlsson.

Bostadsbolagets ordförande Lars Leijon (C) vill inte uttala sig i ärendet förrän ett beslut är helt fattat. Enligt Leijon är dock ett så gott som taget i frågan.

– Vi har pratat om det, men vi har inte skrivit något färdigt protokoll.

Ni har redan tagit ett beslut?

– Ja, det har vi väl gjort …

Så, hur lyder det?

– Nja, protokollet har inte justerats och det vill jag inte gå före. Vi sågs i går kväll, i måndags, men eftersom inte alla har tagit del av protokollet vill jag inte föregripa vad som framgår. Ansökan är under process, kan du skriva.

Brukar Finnvedsbostäder hjälpa till när föreningar är i till exempel ekonomisk knipa?

– Generellt sponsrar vi idrottsföreningar, det har vi alltid gjort i orter vi är verksamma. Det mot pojk- såväl som flickidrott. Men vi har uttryckt att vi kanske gärna lägger lite mer mot just tjej- och damsidan, säger Lars Leijon.

– En viss del av bolagets omsättning ska användas för att stötta föreningslivet, fortsätter styrelseordföranden.

Ni har reklamskyltar på till exempel Finnvedsvallen, där IFK Värnamo spelar, men nu är det väl en annan sak? Eller får bolaget mervärde av att hjälpa klubben?

– Ja, det är det vi diskuterar. Du får nöja dig med det jag sagt hittills.

"En samhällsinsats"

Investmentbolaget Liljedahl Group tillhör en av IFK Värnamos större sponsorer.

Något som företaget varit i flera år.

För VD och koncernchef Bengt Liljedahl är det viktigt att IFK Värnamo finns.

– IFK Värnamos verksamhet betyder enormt mycket för en mindre kommun som Värnamo. Föreningen ger stan ett oerhört fint PR-värde plus att klubben gör ett fantastiskt jobb för ungdomen. Därför stöttar vi föreningen, man gör en stor samhällsinsats, säger han.

Som affärsman, blir du orolig när något du sponsrar har ekonomiska problem?

– Nej, jag har ingen insyn i IFK Värnamos ekonomi men det är självklart inte lätt att driva ett lag i Superettan i en liten stad. Så jag förstår att klubben för dialog med kommunen om hjälp och jag tycker att kommunen gör förhållandevis väldigt lite mot vad IFK gör för orten. Det är min personliga åsikt och den står jag för.

Har ni fått förfrågan om extra stöttning?

– Nej, säger Bengt Liljedahl.