Året är 1955, det omskrivna och toppmoderna Stadshotellet mitt i Värnamo centrum är alldeles nyinvigt. Bland annat finns uttag för TV, receptionen är utrustad med telefax för att kunna ha kontakt med de stora hotellen i övriga världen.

Hotellet har också hiss, vilket gör att många Värnamobor kommer dit bara för att få provåka. Så gör även Britt-Marie och Stefan, huvudpersonerna i musikalen "I Värnamo är tiden vriden".

Tiden är vriden

En musikal som framförs av eleverna i särskolan på Mossleskolan och som har premiär den 28 maj i aulan på Finnvedens gymnasium.

Men som sagt, tiden är vriden och när Stefan sträcker sig och trycker på en av knapparna i hissen händer något märkligt.

När de öppnar dörren stiger de båda barnen ut mitt i Apladalen. Året är 1730, Per o Kersti är i full gång med att ordna inför stundande bröllop.

De skyndar snabbt tillbaka och in i hissen igen. Men äventyret slutar inte där, efter nästa knapptryck står de plötsligt på bron över Lagan, någon gång i mitten på 1800-talet.

De hinner även med ett besök i framtiden innan de till slut kommer välbehållna tillbaka till sin egen tid.

Snart premiär

Emil och Elvira som är huvudpersonerna i musikalen ser fram emot premiären.

–Det är jätteroligt att uppträda för andra, säger Emil,

Elvira fyller i att lite nervöst är det allt i början.

– Men mest är det roligt, säger hon.

Frida Thulin och Stina Blom, danslärare, respektive musiklärare berättar att det hela handlar om ett projekt inom Skapande skola.

Annons

I det här fallet är det Värnamos närhistoria som står i centrum, något som sedan mynnat ut i en story och en musikal.

Blir som det blir

– Det är fortfarande lite kaos, men mest spännande och roligt. Man vet aldrig hur det blir eller vad som kommer att hända, säger de båda lärarna och fortsätter:

– Men det är en del av charmen, det blir som det blir helt enkelt. Samtidigt som barnen faktiskt lär sig om Värnamos historia får de framträda på scen, något som många av dem älskar.