Att det var den 50-årige mannen som avlossade skotten på Pilagårdsgatan den 27 april har det aldrig funnits något tvivel om. Redan inför rättegången i tingsrätten erkände mannen att han hade skjutit.

Frågan har varit under vilka omständigheter som skottlossningen ägde rum. Enligt mannen själv sköt han i nödvärn för att skydda sig och sin familj i den sammandrabbning mellan två grupper som skedde. Enligt tingsrätten – som bland annat hänvisade till uppgifter från tre vittnen – inleddes allt med att den 50-årige mannen avlossade flera skott mot en annan man.

Den dömde mannen överklagade till hovrätten för att bli friad från försök till mord. Hovrätten skriver i sin dom att det handlar om ett avslutat mordförsök där den 50-årige mannen hade uppsåt att döda på öppen gata i centrala Värnamo. Enligt hovrätten var det endast lyckliga omständigheter utom mannens kontroll som gjorde att den skjutne mannen överlevde.

Enligt hovrätten är det sammanlagda straffvärdet "klart högre" än vad tingsrätten kom fram till. Eftersom det var mannen som överklagade tingsrättens dom och inte åklagaren får dock hovrätten inte skärpa straffet.