I samlingssalen på Smålandsstenar hotell är halva rummet täckt av plast. Abdoulbased Mohammad från Afghanistan och Weldat Brhane från Eritrea hjälper konstnären Denizhan Sezer att montera loss bänkar som sitter ihop. Bänkarna ska slipas, målas om och tyget ska bytas ut.

– Det är bra att de kom hit för att allt såg så smutsigt och dammigt ut, säger Abdoulbased Mohammad om initiativet.

Läser du i appen? Se filmen här.

Det är det österrikiska konstnärsgruppen Wochenklausur som håller i omgörningen. De bruna väggarna har blivit vita och flera möbler är redan ommålade och klara. Mycket jobb återstår men när allt är klart kommer allmänheten bjudas in till ett öppet hus. Och alla åtgärder utgår från de asylsökandes egna önskemål.

Måla och flytta tv:n

– De ville att väggarna skulle bli vita och att det skulle finnas mer färg. De tyckte inte heller om att tv:n finns mitt i rummet eftersom det gör att det inte finns någon tystare plats om man vill läsa eller studera svenska, säger konstnären Manfred Rainer.

Och de asylsökandes medverkan har varit ovärderlig.

Annons

– Vi har märkt att det finns många hantverkare bland flyktingarna som har kunskap inom särskilda områden, säger han.

Fakta: Best Refugeecenter

Projektet är ett av fyra i länet som genomförs under samlingsnamnet Side Show. Den österri..

Fakta: Best Refugeecenter

Projektet är ett av fyra i länet som genomförs under samlingsnamnet Side Show. Den österrikiska konstnärsgruppen Wochenklausurs arbete på Smålandsstenar hotell har fått namnet Best Refugeecenter. Bakom projektet, som pågått sedan hösten 2015, står curatorerna Therese Kellner och Nina Øverli i samarbete med Region Jönköpings län, Gislaveds konsthall, Kulturrådet och Gislaveds kommun.

Förutom att de asylsökande får något att göra är ett av syftena med projektet är att skapa en hemtrevlig miljö.

– Gislaved har ett intresse av att ha kvar de asylsökande här efter att de fått sina uppehållstillstånd. Genom att få dem att känna sig hemma nu känner de sig hemma i Gislaved och vill stanna kvar, säger Manfred Rainer.

När vi mötte konstnärerna i oktober visste de ännu inte vad projektet skulle bli. Men efter omfattande research och över 80 möten med personer i kommunen valde man att fokusera på invandring och integration. Tankarna gick ganska snabbt till Smålandsstenar hotell där man hört gott om ägare och personal och om ortsbornas stöd. Däremot, menar man, finns inte mycket resurser att lägga på att göra boendet hemtrevligt.

"Gör stor skillnad"

– Det finns inte tid att tänka på väggarna men det gör en stor skillnad för hur människor ser på sina hem, säger konstnären Hannah Rosa Oellinger.

Lokala företag har hjälpt till genom att skänka bland annat färg till väggar och möbler och tyg till stolar och soffor. I gengäld finns de med på projektets hemsida, men konstnärerna tror inte att det varit syftet med att ge.

– Det är snarare en fråga om humanitet och att hjälpa till, säger Manfred Rainer.