Till helgen är det åter dags för det populära krönikespelet Det rika Nova Vallis som framförs för 27:e året i rad vid klosterkyrkan i Nydala.

Dramapedagogen och 2018 års kulturstipendiat Marie Albertsson tar nu över som regissör efter Annika Brown som haft den rollen under många år.

I full gång

– Jätteroligt och jättespännande, lite nervöst också, säger Marie som berättar att hon förra året såg spelet för första gången. Det är ju stort och mycket folk inblandade, det var verkligen intressant att se hur alla förberedelser gick till, säger hon och fortsätter:

– Det var inget att tveka på när jag fick frågan, nu är vi i full gång med repetitionerna inför de båda föreställningarna som går av stapeln fredag och lördag.

Blir det några nyheter i årets upplaga av spelet?

– Självklart kommer folk att känna igen sig, jag har flyttat på en scen och en scen har tillkommit. Dessutom har vi pratat en del och försökt att analysera replikerna och varför rollpersonen säger det han eller hon gör i spelet.

Rikedom och fattigdom

År 1143 kom de första munkarna till Nydala för att bygga sitt kloster i den nya dalen Nova Vallis. 200 år senare hade Nydala kloster sin storhetstid, gåvor i form av gårdar, kvarnar, rätt till fiskevatten, med mera strömmade in till klostret och dess rikedomar växte.

Krönikespelet berör de problem som uppstod i spänningen mellan denna rikedom och det krav på fattigdom som klosterordens regler ställde.

Annons

Under två sensommarkvällar i augusti har har Nydala byalag framfört spelet varje år sedan 1993, Totalt medverkar ett 60-tal personer i olika roller under de båda kvällarna.