När vi träffar Annika på hennes kontor uppe på andra våningen i Skillingehus, två snäpp från kommunalrådets stora hörnrum, har hon varit i tjänst tre dagar.

Fakta: Annika Hedvall

Rötter: Föddes den 28 juli 1969 i Alvesta. Föräldrar i Rydaholm

Familj: Make och två vuxna bar..

Fakta: Annika Hedvall

Rötter: Föddes den 28 juli 1969 i Alvesta. Föräldrar i Rydaholm

Familj: Make och två vuxna barn i Ulricehamn.

Utbildning: Sociala omsorgsprogrammet i Växjö och därefter kandidatexamen i socialt arbete.

Karriär: Flyttade till Ulricehamn i tidiga 90-talet lågkonjunktur för att arbeta som biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Därefter chefstjänster på sociala området. Kommunchef i Tranemo.

Semester: Segling på Västkusten eller en avkopplande solsemester.

Läser: Skönlitteratur, som thriller eller romaner. Senast ett par böcker av Elena Ferrante och Jojo Moyes.

Motion: Lite på is, men gillar att träna och har bland annat åkt Vasaloppet ett par gånger.

— Jag har fått väldigt många nya intryck av att bland annat tala med den politiska ledningen och alla förvaltningschefer som är på plats. I dag ska jag göra en rundtur till alla mindre orter tillsammans med personalchefen, berättar hon.

När vi i förra veckan intervjuade nya miljö- och byggchefen framkom det att mycket av den första tiden ägnades åt att få koll på var besluten fattas.

Läs mer: Ny miljöchef från Hok bytte Nässjö mot Skillingaryd

— Det är inte så aktuellt för mig eftersom det här jobbet inte är så kringgärdat av lagstiftning. För mig är det istället viktigt att få impulser från såväl medborgare som företagare och politiker för att få en helhetsbild av kommunen.

Hon talar om att utveckla organisationen och ledningsarbetet, samt att öka medborgarnyttan.

Företrädaren, Bengt-Olof Magnusson, jobbade de senaste åren mycket enligt principen verka utan att synas. Något för dig?

Annons

— Nej, jag vill vara synlig, och är gärna med på invigningar och liknande för att representera kommunen. Samtidigt måste det vara en tydlighet i arbetsuppgifter gentemot politikerna – de ska ta besluten, medan jag ska säkerställa att de förverkligas.

Läs mer: I huvudet på kommunens högsta tjänsteman

Bengt-Olof var kanske främst ekonom, du har en examen som socionom…

— Det förpliktigar att ta över efter BO. Jag har en lite annan bakgrund och hoppas kunna tillföra ny erfarenhet, både från min utbildning och från de andra kommuner jag har jobbat i.

Annika Hedvall har en 20-årig erfarenhet från olika chefspositioner inom kommunala socialförvaltningar bakom sig, senast som socialchef i Tranemo och en kort sejour i Gnosjö under våren.

I Tranemo avslutade hon med en fyraårig period som kommunchef – samma uppdrag som i Vaggeryd, men med en annan benämning.

Läs mer: Annika tar plats som ny kommundirektör

En av uppgifterna blir att leda kommunens tjänstemannabaserade ledningsgrupp. Där kommer det att finnas mycket kunskap om Vaggeryds kommun – blandat med nya impulser, eftersom många andra också nyligen har jobbat i andra kommuner.

Nya: Socialchefen Lotta Damberg tillträdde i maj 2016 – men rekryterades internt, skolchefen Per-Erik Lorentzon tillträdde i februari, ekonomichefen Jörgen Hansson har jobbat sedan i november, miljöchef Anna Jönsson började under sommaren.

På väg att sluta: Energiverkschefen Anders Wahlgren har sagt upp sig och ska sluta under hösten medan Göran Svensson på kultur- och fritid kan komma att gå i pension nästa år.

Övriga: Kanslichef Torbjörn Åkerblad, personalchef Åsa Örn, räddningschef Fredrik Björnberg (började 2015), tekniska chefen Magnus Ljunggren och VSBO:s Satu Jonsson.

Flertalet av de nämnda cheferna pendlar in till Vaggeryds kommun…

— Det kommer jag också att göra, men räknar med att skaffa en övernattningslägenhet i Skillingaryd. På sikt är det inte omöjligt att vi flyttar till kommunen.