Höstlovet har startat och därmed även alla aktiviteter som barn och ungdomar kan ta del av. En aktivitet som lockar många barn är teknikverkstaden som sker på Komtek-teknikcentrum på Gummifabriken. Det är en verkstad där barn och ungdomar får skapa tekniska prylar på olika nivåer och det är barn från hela landet som deltar på verkstaden och ser en spänning i att få saker att röra sig och lysa med hjälp av teknik.

Olika projekt

Höstljusslinga, "gubben i lådan" och kodlås är några av projekten som deltagarna får bygga ihop på teknikverkstaden. Amanda Liljeqvist, 15 och Arvid Liljeqvist, 14 är kusiner och de hade tänkt bygga ihop ett kodlås.

Annons

– Våra yngre syskon har testat att bygga ihop ett men de klarade det inte, berättar Arvid. Så kusinerna tänker visa sina yngre syskon att de klarar av att lösa uppgiften. De är på besök hos sina farföräldrar under lovet och ser fram emot att spendera tid ihop och farmor var det som skrev upp dem på teknikverkstaden.

Populär aktivitet

En annan som tycker det är spännande att bygga ihop saker är Oscar Sjödell, 10 från Värnamo som sätter ihop en "gubben i lådan", som ska poppa upp när man öppnar locket.

– Jag ville bygga den eftersom det får mig att tänka på Batman-filmerna, där jokern är med, förklarar Oscar samtidigt som han försöker skära ut passande orangea pappersbitar.

Sillke Matussek är en av handledarna som visar barnen hur de ska göra,

– Vi visar inte för mycket, barn lär sig snabbare genom att göra det praktiskt, berättar hon samtidigt som hon släpper ner en tandborste som rör sig framåt med hjälp av en vibrerande maskin, samma vibration som finns i en Iphone förklarar hon. Aktiviteten kommer pågå hela läslovet och det väntas komma många teknikglada barn till verkstaden.