När temperaturen sjönk i förra veckan lyckades Anders Hansson och de andra frivilliga tillsammans spola isen på hockeyrinken på Norra Vägen i Reftele. Och i helgen var det många som tog chansen att åka.

– Jag såg att det skulle bli fint väder till helgen igen så förhoppningsvis kan man kanske få dit lite mer is så att folk kan åka igen, säger han.

Det var i våras som de tog över nyttjanderätten från kommunen. Rinken, som funnits sedan 70-talet, hade då varit eftersatt och kommunen hade planer på att riva den eftersom det fanns en hockeyrink vid Ölmestadsskolan.

– Det tyckte vi var lite synd. Vi sa att "river de den så får vi aldrig tillbaka den", säger Anders Hansson.

Fick bidrag

Man bestämde sig för att själva ta tag i saken och samhällsföreningen, Reftele näringsliv, företag och privatpersoner lämnade tillsammans med Reftele GoIF in en skrivelse till kommunen. Man fick ett bidrag på 10 000 kronor för att rusta upp rinken, trots att man sökte bidrag på 17 500 kronor.

– Vi blev rätt trötta på att vänta på att kommunen ska göra något. Ska det göras så får man göra det själv, säger Anders Hansson.

Under våren har frivilliga krafter alltså jobbat med att rusta upp rinken. Bland annat har man bytt bräder i sargen, sträckt upp staket och bytt ut större delen av bräderna i omklädningsbåset.

– Det började se riktigt trevligt ut och helt plötsligt börjar barn och ungdomar använda platsen. De började bygga cykelramper och hopp.

Fortsätter i vår

Nu i vinter är de alltså några privatpersoner som tagit på sig att spola isen och se till att den håller sig. I vår hoppas man kunna fortsätta att utveckla anläggningen. Bland annat har man fått bygglov för ett isolerat litet hus där man kan ha vattnet, så att det inte riskerar att frysa. Det finns också planer på att lägga plattor och eventuellt bygga en grillplats.

– Det har också varit tal om att göra en utvändig cykelbana och sätta upp basketmål och tennisnät.

Bidraget från kommunen räckte inte till hela upprustningen. Därför har företag och privatpersoner fått hjälpa till, och kommer få hjälpa till framöver.

– Det kostar på att göra det. Men alla är så positiva till det så vi möter inga jättehinder för att få folk att ställa upp med tid och pengar.

Och samhällsengagemanget är också ett tecken på att anläggningen behövs, tror Anders Hansson.

– Vi vill att det ska bli en mötesplats året om och man ska kunna använda det till spontanidrott.