Värnamoborna är ytterst reseintresserade och under 2017 slog semesterresorna, trots oroligheter runt om i världen rekord.

Kanarieöarna i topp

— När det gäller sol- och badsemestrar är det trygga klassiker som Spanien och Grekland som gäller. Vintertid är det Kanarieöarna som ligger i topp, berättar Maria Wetterholm, säljchef på Ticket i Värnamo.

Men flera andra länder har också fått ett rejält uppsving, enligt undersökningen.

Till Frankrike exempelvis, ökade resebokningarna med 58 procent under 2017, Italien ökade med 38 procent och Portugal med drygt 30 procent.

Ser ni några särskilda trender i resandet annars?

Annons

— Absolut, intresset för kortare resor har ökat lavinartat. Många väljer att göra fler och kortare semesterresor, utspridda över året i stället för en lång sommarresa, säger Wetterholm och fortsätter:

— Man jobbar mycket idag och känner kanske att enda chansen till avkoppling är att åka i väg någonstans. Gärna då till någon storstad som exempelvis Amsterdam, dit kan man dessutom flyga till direkt från Växjö längre fram i vår.

New York tappar

Vissa resmål har dock tappat i popularitet. Till New York exempelvis såg man en tydlig minskning, särskilt andra halvan av 2017, enligt Tickets undersökning.

Men kommer man fortfarande in och bokar resan på kontoret, istället för att sköta det själv via nätet?

— Hade du frågat mig för tio år sedan hade jag nog svarat annorlunda, men faktum är att fler och fler väljer den fysiska resebyrån. Ticket jobbar ju med både butiker, internet och telefon, vilket jag menar är en utmärkt mix, säger Maria och fortsätter:

— Många vill ha den personliga servicen, samtidigt som man upptäcker att prisnivån ofta inte skiljer något, jämfört med att boka själv.

Vilket är ditt eget favoritresmål?

— Jag var i Tanzania på en safariresa för ett par år sedan, det var helt fantastiskt. Men det finns många härliga resmål, som att åka på kryssningsresa till Karibien exempelvis.

— Dit bär det av om ett par veckor, säger Maria Wetterholm med ett leende.

Här är topplistan dit Värnamoborna reste under 2017, enligt Tickets undersökning.

1. Gran Canaria

2. Mallorca

3. Teneriffa

4. Kreta

5. London

6. Rhodos

7. Amsterdam

8. Bangkok

9. Cypern

10. Split