I samband med Värnamodagarna i augusti tidigare i år, arrangerade Värnamo Näringsliv för tredje gången en så kallad hemvändarlunch.

Ett rekordstort antal besökare tog sig till lunchen som då höll till i Gummifabrikens lokaler.

Människor som studerar på annan ort bjuds in och tanken är att de förhoppningsvis väljer att flyttar tillbaka till hemorten efter avslutad utbildning.

En utmaning

Men nu tar man ett nytt grepp på det hela. För första gången blir det en "hemvändarsatsning" under julhelgen, närmare bestämt på juldagen den 25 december.

– Den här gången blir det inte en klassisk lunch utan snarare en slags utmaning, säger Ulf Annvik vd Värnamo näringsliv och fortsätter:

– Vi kommer att hålla till i det nya racketcentret på Ljusseveka. "Hemvändarna" ska få prova på att spela padeltennis, men det blir även en del tilltugg och information från oss på Värnamo näringsliv.

Flyttade hem

Och visst finns det de som väljer bort storstäderna och flyttar till Värnamo efter avslutade studier.

Josefine Malmsten är en av dem, hon läste personal- och arbetslivsprogrammet på högskolan i Kristianstad och jobbar nu i Värnamo som personalvetare på Region Jönköping.

– Faktum var att jag fick tips från min mamma om den så kallade hemvändarlunchen som var på Tre Liljor förra året.

Locka "essen"

– Jag tänkte att jag går dit, minglar och knyter lite kontakter. Det hela ledde sedan till det jobb jag har nu, vilket känns toppen, säger Josefine.

Annons

Ulf Annvik fyller i att man hoppas nu att kunna locka hem flera av de här riktiga "essen".

– Josefine är definitivt en av dem, konstaterar han.