En möjlighet till möten med andra kulturer. Så skulle arrangemanget Smaka på världen kunna beskrivas. Under en heldag den 24 mars öppnas portarna i Torghuset till en sal fylld av dofter från världens alla hörn. Maträtter, dans och visor är något av allt det som kommer fylla rummet och ge besökaren en smak av världen.

– Det blir som en smältdegel av människor. Det blir många olika inslag från olika kulturer och handlar om allt från hennatatueringar till dans och visor. Vi vill att man ska kunna få möta kulturer från hela världen, säger Krister Hultman och Mats Hammarlund från föreningen Engagemang Gislaved som står för arrangemanget.

Årets talare kommer

Till Torghuset kommer omkring 20 olika utställare som respresenterar olika delar av världen. Konferencierer under dagen är Camilla Saarinen och Stubbe Wahlberg.

Annons

Ett av dragplåstren är författaren Christina Rickardsson som nyligen utsågs till Årets talare 2017. Hon kommer att berätta om sitt liv från gatubarn i Brasilien till Vindeln i Västerbotten. Därtill kommer Mustafa Can, journalist och författare, för att prata om mångfald. Den tredje föreläsaren har lokal anknytning och återkommer som talare under Smaka på världen. Det är Burserydsbördige diplomaten och författaren Ingmar Karlsson. Engagemang Gislaved har ytterligare en talare på gång, men kan inte avslöja vem det blir.

Musikal blir final

Under dagen kommer också representanter från politiska partier att finnas på plats.

Finalen av årets upplaga av Smaka på världen blir en musikal som handlar om hur det kan vara att komma till Sverige och hur det kan vara att komma i kontakt med andra kulturer.

– Målet med dagen är att öka förståelsen för olikheter och minska rädslan för det okända i samhället, säger Krister Hultman.

Engagemang Gislaved jobbar för att öka kommunens attraktivitet.

– Vi vill att det ska finnas något för kommuninvånarna att göra. Något för barnen och ungdomarna. Vi är väldigt tacksamma för lokala företag som sponsrar oss så att det blir möjligt att genomföra vår aktivteter, säger Mats Hammarlund.