Att trycket på återvinningsstationerna ökar vid jultid är vida känt. I Värnamo har det gått så långt att de som varit på väg att återvinna resterna av julfirandet mötts av såväl fulla kärl som nedskräpning runt containrarna.

Så avslutar du julen grönare

Under december månad 2016 lämnades totalt 8 100 ton pappersförpackningar till förpacknings- oc..

Så avslutar du julen grönare

Under december månad 2016 lämnades totalt 8 100 ton pappersförpackningar till förpacknings- och tidningsinsamlingen. Det är en ökning med 1 600 ton, eller närmare 22 procent, jämfört med den genomsnittliga mängden pappersförpackningar som lämnas in under årets resterande elva månader. Därför har vi valt att samla allt du behöver veta för att kunna återvinna korrekt efter högtiden.

• Julklappspappret: spara eller återvinn det. Julklappspapper och kartonger lägger man bland pappersförpackningar. Ta bort tejp och klister och vik ihop kartonger och papper så att de tar mindre plast i återvinningsbehållaren.

• Paketsnören: spara eller lägg det i din vanliga avfallspåse.

• Frigolit lämnar du i behållaren för plastförpackningar.

• Sillburken: tvätta ur och spara den, annars lämnas burken bland glasförpackningar och locket bland metallförpackningar.

• Trasiga lampor från adventsljusstaken och julgranen lämnas till återvinningscentralens elektronikinsamling. Detsamma gäller för hela ljusstaken eller ljusslingan om den har gjort sin sista jul.

• Julgranen hör hemma vid kommunernas grovsopsanläggningar eller på platser som kommunen eller fastighetsägaren angivit. Kolla med din kommun.

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

– Samtidigt som vi vill be om ursäkt är vi bekymrade över hur det ser ut på bilderna från Värnamo, säger Håkan Ström, pressansvarig på förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Har misslyckats

Förpacknings- och tidningsinsamlingen ansvarar för att tömma kärlen alla dagar inklusive årets röda dagar. I samband med jul införs ett anpassat tömningsschema för att klara av den höga belastningen.

– I det här fallet har städentreprenören misslyckats. Men det rör sig inte endast om att våra kärl är fulla, utan nedskräpning är ett samhällsproblem, säger Håkan Ström.

Annons

Håkan Ström menar att kärlen inte hade behövt vara fulla om alla som lämnat förpackningar för återvinning hade hanterat förpackningarna på ett bättre sätt.

– Den som återvinner kan fälla ihop förpackningen så att det får plats mer i kärlen. Ska man slänga en kartong bör man sprätta upp tejpen på undersidan för att kunna platta ihop den.

Många återvinner fel

Utöver att det som slängs är mer skrymmande än vad det behöver vara är det vanligt att folk lämnar avfall som inte hör hemma på återvinningsstationerna.

– Det enda man ska lämna på återvinningsstationerna är förpackningar och tidningar. Stora sopsäckar hör inte hemma här, säger Håkan Ström.

Ytterligare en faktor som spelar en roll i avfallskaoset är människans psykologi.

– Om en person lämnar förpackningar framför kärlet tenderar nästa person som kommer att inte ens kolla om det är fullt i kärlet, förklarar Håkan Ström.

Återvinningsföretaget lovade att åtgärda situationen och i samband med att denna text ska publiceras visar det sig att samtliga containrar har tömts.