Årets jobbmässa på Gummifabriken i Värnamo blev en trång och småbökig historia. Lokalerna var inte helt lämpade för ett par tusen besökare och 90-talet utställare. Det blev ofta köbildning i de smala dörröppningarna.

Men framförallt var det en mässa som kunde erbjuda massor av lediga jobb.

Företagen växer

Enligt Arbetsförmedlingens officiella statistik finns det omkring 1 000 lediga jobb i de tre nämnda kommunerna.

— Det stämmer. Nu växer företagen i det här området, de är expansiva, berättar Johanna Buchalle, chef för Arbetsförmedlingen i Västra Småland.

Samtidigt ligger arbetslösheten i området på mellan 5,5 och 6 procent.

— Tyvärr har folk inte valt de yrken som efterfrågas. Med jobbmässan vill vi väcka intresse för de lediga jobben och skapa en länk mellan företagen och olika utbildare, säger Johanna Buchalle.

Gymnasieelever

Många som kom till jobbmässan var där även förra året. Men många besökare var nya, inte minst skoleleverna som bussades dit för att få en inblick i arbetsmarknadens villkor.

Från Gislaveds gymnasium kom Julia Hallberg, Clara Sandberg och Athena Gullberg. De går i årskurs två och var alla ganska klara över sina kommande yrkesval.

— Jag siktar på att bli polis, är Julias val.

På mässan fanns Polisen med och kunde ge mer information. Att det är brist på poliser visste Julia redan.

Clara vill helst inte studera vidare efter gymnasiet, utan börja jobba direkt, kanske i en butik. Athena satsar på att bli socionom, även det ett bristyrke.

Söker personal

Många företag var på mässan för att jaga blivande personal. Bland mängden av besökare syntes Horda stans, Oetiker, 3M och Proton. Men även Statens institutionsstyrelse, som ju driver behandlingshemmet Fortunagården i Värnamo, där kvinnor är tvångsintagna.

— Vi behöver personal. Bland annat behandlingsassistenter, säger Mikael Jansson från SIS.

Han berättar att personaltätheten är hög och man behöver inte vara utrustad med muskler, det handlar om att kunna bemöta människor på rätt sätt.

— Vi har varit ganska anonyma. Nu vill vi visa upp oss, förklarar Mikael Jansson.