Var femte ko bor i Småland, enligt Jordbruksverkets senaste siffror. En del av dessa bor på Magnus Johanssons gård i Mellby utanför Reftele.

– Det är 160 stycken mjölkkor och lika många ungdjur. Totalt är det 340 djur, förklarar Magnus, som tog över gården efter sina föräldrar för snart tio år sedan.

– Magnus är sjunde generationen på gården, berättar sambon Emelie Berggren, som han driver gården tillsammans med.

Perfekt väder

Just i dag är det perfekt väder för korna – lagom varmt och lite fläktande vindar – berättar de medan de går in i kohagen.

– De är otroligt sällskapliga och går med oss hela tiden, berättar Emelie medan dottern Elvira vant går fram till de nyfikna korna för att klappa dem.

– Hon älskar det. Hon har varit här sedan sin första vecka.

Lyfter fram Stora Segerstad

Emelie är inte uppvuxen på gård, men utbildade sig till driftledare inom lantbruk på Stora Segerstads naturbrukscentrum, ett stenkast från gården.

Annons

– Jag hade min första praktik hos Magnus och sedan dess är jag fast här. Jag kombinerar det med att jobba som fritidsledare på Stora Segerstad. Det är fantastiskt med detta område. Att det är så kotätt har man mycket Stora Segerstad att tacka för.

Ingen självklarhet

Trots att Magnus har vuxit upp på gården var det inte självklart för honom att ta över verksamheten.

– Det var ganska mycket ångest inför det. Det är väldigt roligt, men också väldigt tufft ekonomiskt och har man valt det här livet så har man bundit upp sig.

Att mjölkpriserna har sjunkit innebär en svårighet när man driver en gård, men Magnus menar att fokuset i debatten har hamnat fel.

– Man kan inte skylla på Arla. Alla mejerier har varit utsatta för den här prispressen, säger han och lyfter fram det ryska importstoppet på svensk mjölk och avskaffandet av mjölkkvoter inom EU.

Småland utmärker sig

Magnus menar dock att situationen har blivit bättre och att Småland utmärker sig i positiv bemärkelse.

– Nu har marknaden blivit mer i balans. Det är en mycket positivare bild i dag än för ett år sedan. Det har varit en negativ spiral, men Småland är ett undantag. Vi ser ju att många vill fortsätta att utveckla sina gårdar och att många yngre vill syssla med lantbruk.

Du ångrar inte att du tog över gården då?

– De dagar som det krånglar gör jag det, men i det stora hela älskar jag livet som bonde. I mitt fall handlar det om att prova nya idéer och se resultat, att man får korna att producera bra mjölk och vara friska. Jag skulle inte kunna sköta min verksamhet om jag inte sköter mina kor, säger han och får medhåll av Emelie:

– Våra kossor är våra bästa kompisar. Vi har glada djur och det är en fröjd att jobba här. Sedan att det är obekväma arbetstider gör inget. Det är ju vårt liv som vi har valt.