Ett lag åkte från Stockholm klockan 2 på natten mot söndag för att kunna vara med i kvalet till SM i gädda som började klocka 8 på söndagsmorgonen och avslutades klockan 16. Mesta delen av tiden tillbringas dessutom ståendes i båten (ja, vad hände med uppmaningen om att aldrig stå upp i båten?), utan möjlighet att gå i land.

– Måste man gå i land så ska man underrätta tävlingsledningen, berättar Jan Cherek som tidigare varit med och arrangerat tävlingen.

Annons

Totalt 21 lag lämnade hamnen vid Osudden klockan 8 på söndagsmorgonen. Då förhoppningsfulla, men några timmar senare var inte tongångarna lika glada. Några lag hade inte fått en enda gädda, något lag hade förvisso fått gädda men den/de hade då varit under minimilängden på 50 centimeter. Ett lag hade fått tio gösar och endast en gädda, vilket knappast gjorde dem gladare. Vidöstern har alltså befäst sitt rykte om att vara svårfiskad.

– Förra året gick vi vidare härifrån på en gädda, berättar team PMC från Sävsjö som består av Mike Karlsson, Gert-Ove Bylander och Anders Björk.

I år är de redan klara för SM-finalen som avgörs i Nyköping och igår var de och tävlade i Mönsterås, men trots det så steg de upp tidigt och åkte till Värnamo.

– Trots att det är så svårfiskat så är det en populär tävling, säger arrangören Patrick Persson i Team Rispect.

Hans team fick nöja sig med tre gäddor i år, vilket var mer än flera andra lag fick upp men betydligt färre än vad de fått upp vid tidigare tävlingar i Vidöstern.