I de tre kommunerna Gislaved, Värnamo och Gnosjö finns det omkring 20 registrerade bilhandlare. Ett par av de större har butiker på fler än en ort.

Tips vid bilköp

Är bilhandlaren med i MRF och omfattas av deras krav och garantier?

Kolla om bilhandlaren..

Tips vid bilköp

Är bilhandlaren med i MRF och omfattas av deras krav och garantier?

Kolla om bilhandlaren finns på "Svarta listan" hos Råd & rön.

Seriösa företag brukar ha en fyllig hemsida med bra kontaktuppgifter.

Kolla registreringsnumret: Äger företaget bilen? Har det varit många ägare på kort tid? Vad tycker tidigare ägare om bilen? Finns det skulder kopplade till fordonet?

Man bör också veta om bilen nyligen är besiktigad och om det finns en ifylld servicebok.

Källor: Konsumentverket, Motormännen, MRF

Av dess cirka 20 handlare är endast omkring en fjärdedel medlemmar i MRF, Motorbranschens Riksförbund. Organisationen har riktlinjer och krav som medlemmarna måste leva upp till, bland annat handlar det om att lämna garantier och ha särskilt kundskydd.

Därmed inte sagt att den handlare som inte är medlem i MRF skulle vara oseriös.

Gräns vid 30 000 kr

Värnamo Nyheter har talat med bilhandlare i de tre nämnda kommunerna. Det man får höra är om en bransch där oseriösa bilhandlare tycks vara vanligt förekommande. Något som kan yttra sig i att man bland annat struntar i beslut från Allmänna reklamationsnämnden.

— De seriösa och större bilhandlarna har sällan begagnade bilar under 50 000 kronor. De säljer man av och blir därmed också av med problembilarna, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på organisationen Motormännen.

Annons

Han förklarar att vem som helst kan börja handla med bilar, branschen är inte reglerad.

— Motorbranschen och Konsumentverket har tagit fram en varudeklaration för begagnade bilar. Men den gäller inte för bilar under 30 000 kronor. Därför sätter många handlare ett pris på strax under 30 000 kronor, förklarar Stjernvall.

Köper upp bilar

En lokal handlare med lång erfarenhet av branschen och vars företag är anslutet till MRF berättar om hur det kan gå till:

— En gång kom en person in och ville köpa ett stort antal begagnade bilar. Han hade med sig ett par påsar med kontanter, det handlade om stora summor. Man undrar ju varifrån pengarna kom.

Handlaren berättar om att det med jämna mellanrum kommer in folk som vill köpa billiga inbytesbilar.

— Om bilarna inte dyker upp på en provisorisk försäljningsplats hamnar de på Blocket, inte så sällan låtsas säljaren då vara en privatperson.

Var observant

Carl-Erik Stjernvall på Motormännen menar att man som köpare av en billig begagnad bil måste inse att det är man själv som har undersökningsplikten.

— Ger bilhandlaren ett oseriöst intryck och viftar bort kritiska frågor - gå till någon annan handlare. Ofta saknar de här handlarna riktiga hemsidor och kontor. Ett bra tips är att ringa den som tidigare ägt en bil man är intresserad av, rekommenderar Carl-Erik Stjernvall.