Att slå ut golfbollen så att den landar i koppen på green på ett enda slag är ungefär en chans på 12 500 gånger för en amatörspelare, enligt Svensk golf.

Lennart Gyllensten började spela golf först när han var sjuttio år gammal.

— Det har varit fullt upp med både jobb och familj genom åren, så det var först för sex år sedan som jag började spela på allvar, även om intresset fanns redan tidigare, berättar han.

Det brukar bli en tre golfrundor i veckan ungefär för Lennart.

Oldboystävling

Den här sommardagen i juni var det dags för en oldboystävling som Värnamo golfklubb arrangerade. Lennart gick med tre andra i samma boll, han kände att spelet flöt på riktigt bra.

När det så var dags för nionde hålet, som är ett par trehål, hade han favören av att få gå ut först.

— Jag kände att jag fick på en riktigt bra träff, men eftersom man inte ser hela vägen så tänkte jag att den kanske gick för långt, berättar han.

— Medan jag gick lite längre fram och letade så gick en av mina medspelare, Bengt Nilsson fram till flaggan. Plötsligt säger han att bollen ligger där i koppen. Det var en riktigt häftig känsla, säger Lennart.

Fikapaus

Fakta: Hole-in-one

Varje år görs uppskattningsvis 150000 hole-in-one runt om i Golfvärlden.

Enligt oddsen gör,

en m..

Fakta: Hole-in-one

Varje år görs uppskattningsvis 150000 hole-in-one runt om i Golfvärlden.

Enligt oddsen gör,

en medelgolfare ett hole-in-one på 12 500 försök.

en låghandicappare ett hole-in-one på 5 000 försök.

en professionell spelare ett hole-in-one på 2 500 försök.

Amerikanen Mancil Davis är den som ståtar med flest officiellt verifierade hole-in-one. Inte mindre än 51 gånger har han skickat bollen med enkel adress ned i hålkoppens djup.

Tidernas första hole-in-one noterades officiellt sett av Young Tom Morris på Prestwicks åttonde hål i Scottland under den första upplagan av The Open Championship 1868.

Källa: Svensk golf

Annons

Efter en kort fikapaus var det dags att ge sig ut på banan igen. Hål 19 som var nästa anhalt ligger ganska högt så man ser ända fram till green.

— Även denna gång fick jag på en riktigt bra träff. Bollen damp ner ett par meter framför flaggan och rullade sakta mot pinnen och plopp, så låg den där i koppen på ett enda slag igen, berättar han och skrattar.

Vad sa de andra egentligen?

— De var nog fortfarande lite chockade efter förra slaget. Men det var kommentarer som "men, den går ju mot pinnen, den går i, den gick i", "otroligt". Efter en stund förstod jag att jag gjort något ganska otroligt, konstaterar Lennart.

Helt unikt

Rolf Nordlund som var en av medspelarna berättar att han aldrig varit med om något liknande.

— Att slå hole-in-one i samma runda, dessutom hålen efter varandra måste vara fullständigt unikt, menar han.

— Jag har faktiskt också gjort två hole-in-one, men det var 42 år emellan dem. Lennart klarade det på 20 minuter, säger han och skrattar.

Hur har ni firat det här?

— Vi har varit på Äppelgårdens golfbana i Båstad i veckan, så det blev lite firande med champagne där, säger Lennart.

Hur gick själva tävlingen förresten?

— Jodå, jag höll i spelet och vann B-klassen som jag tävlade i, konstaterar han.