Auto AN Classica i Reftele är ingen vanlig bilverkstad. De har biltvätt, vaxning och utför service inom plåt och lack, men det är inte det som gör verkstaden unik.

Ägaren och grundaren Ahmad Kudmani är bilsadelmakare och syr bilinredningar, bilklädslar och bilsäten. Det har varit hans yrke i 25 år.

– I Sverige finns det inte så många bilsadelmakare. Jag tror att det bara är sex, sju verkstäder i hela landet, säger han.

Har gått fort

I hemlandet Syrien är Ahmads yrke relativt vanligt, men när han kom med sin familj till Sverige för tre år sedan var det många som aldrig ens hade hört talas om det. Han började på SFI och hade praktik på ett företag i Gnosjö innan han fick kontakt med Mats Skogsfors, en pensionerad företagsledare med mer än 40 års erfarenhet av att driva företag.

Annons

– Jag har ju så mycket tid, så jag ville hjälpa honom. Jag märkte att han var typen som vill ha sitt eget och då är det bara en fråga om att komma in i systemet, säger Mats.

Med Mats hjälp kunde Ahmad öppna sin verkstad. De första sex månaderna var svåra. Mats hjälpte till med pappersarbetet och visade hur man sköter bokföring, skatter och moms.

– Han var inte så bra på svenska i början, men kunderna var nöjda. Han är en väldigt positiv människa, säger Mats.

Hittat flytet

I dag har Ahmad drivit eget företag i drygt ett år. Han har fått snurr på verksamheten och har två anställda.

– Mats är väldigt snäll. Han kommer hit varje dag och han hjälper mig alltid. Jag tycker så mycket om honom.

Han och hans familj har funnit sig till rätta i Reftele och trivs bra.

– Människor här är snälla och tycker om att hjälpa till.

Har stora mål

Men Ahmad Kudmani är inte nöjd ännu. Han har stora mål - hans företag ska bli Sveriges bästa bilmakeri.

– Sverige har hjälpt mig mycket, verkligen mycket. Nu vill jag också hjälpa andra.