Hampus Nessvold upptäckte en stor brist i det enorma utbudet av böcker och tidningar. När det kom till att diskutera känslor, relationer, hur det är att växa upp och bli vuxen, ja då riktade sig alla böcker och tidningar till tjejer. Men killarna då?

– Det finns typ EN fotbollstidning, säger Hampus.

Machokulturen

Att killar går och grubblar och ibland mår psykiskt dåligt, det förstod Hampus när han gjorde ett tv-program om psykisk ohälsa för UR. Gensvaret var stort.

– Jag blev förvånad av att det var så många som mådde dåligt och att många av dem som gjorde det var killar.

Annons

Kunde det kanske bero på att killar växer upp i en värld där man inte pratar känslor och vad får den machokulturen för konsekvenser i så fall?

– Killar ligger bakom majoriteten av våldsbrotten. Vad kan vi göra åt det?

Mormor är orolig

Så väcktes idén om att skriva en bok. Han skickade in sin bokidé till förlaget och fick tummen upp. Först var det tänkt att inte vara en så personlig bok utan mer en bok där kända män skulle få uttala sig om känslor och annat de annars inte pratar om, men sedan så insåg Hampus att boken inte skulle få den effekt han önskade om han inte vågade bjuda på sig själv och sina erfarenheter från uppväxten.

– Jag insåg till slut att jag måste våga och det var först då det kändes äkta. När jag sket i ''kändisarna'' och utgick från mig själv istället. Det var jätteläskigt först men sedan blev det en terapigrej och nu är det nog mest mormor som är orolig för att jag ska ha berättat för mycket, säger han och skrattar.

Får ett eget soundtrack

Förhoppningen är att det inte bara är unga killar som ska läsa boken, utan även föräldrar med söner.

Hur var det att skriva en bok? Det har du ju inte gjort tidigare.

– Nej, men vi skriver allt manus till 22 kvadrat (en radioteater som Hampus spelar in tillsammans med William Spetz och Linda Ulfhielm och som sänds i P3) och jag skriver ju musik och har bloggat på en mängd sajter, så skrivandet ägnar jag mig åt till största delen av mitt yrke, men det har varit jävligt lärorikt att skriva en bok.

Den 6 september kommer boken ”Ta det som en man”, som dessutom kommer att få ett eget soundtrack.''