Hamo Dedic har sedan tio år tillbaka haft en stor passion i livet. Den passionen stavas odling och han har till och med utbildad sig inom agronomi (lantbruksvetenskap) och hela trädgården hemma i Smålandsstenar är som ett enda stor odlingsfält. Där finns bland mycket annat gurka, tomater, apelsiner, vindruvor och jordgubbar.

– Det är avkopplande när man kommer från jobbet och går till odlingarna i trädgården. då behöver man inte tänka på något annat än växterna och det är rätt skönt. Jag började odla för ungefär tio år sedan och nu är vi självförsörjande här. Vi behöver aldrig köpa grönsaker och bär utan vi odlar dem själva, säger Hamo när han visar runt i sin odlingsträdgård.

Än så länge är odlingen bara en fritidssyssla för Hamo och hans fru. Till vardags är han NO-lärare på Lundåkerskolan i Gislaved och där pratar han ofta om odling med sina elever.

– Jag försöker lära eleverna hur man sår, plantera, sköter gödslar, allt möjligt. Mening med det hela är att väcka ett intresse för odling hos eleverna. Jag pratar mycket om mat, vad som kan odlas och hur man kan försörja sig själv istället för att köpa allt i affären under mina lektioner.

Just den här dagen har Hamo bjudit hem sina elever till sin trädgård för att visa hans odlingar men också för att lära eleverna mer om odling.

– Jag har berättat för mina elever på skolan att jag odlar hemma. De har fått testa på att odla själva i skolan och eleverna har fått ta med sig plantor hem för att prova på det själva hemma. Att jag tar hem dem hit är för att det är lättare att få dem att förstå vad jag säger om de kan se hur jag gör direkt istället för att jag bara pratar eller att de får läsa det i en bok. Så det är bättre att visa de praktiskt och att de får prova lite själva, säger Hamo och precis när han pratat klart dyker klass 7C upp i Smålandsstenar och Hamo visar dem runt bland sina odlingar innan lektionen börjar.

Annons