Hösten den 5 september 1969 invigdes Finnvedens gymnasium med pompa och ståt. Bland talarna fanns bland annat dåvarande utbildningsminister Olof Palme, som för övrigt valdes till Sveriges statsminister en dryg månad senare.

Återinvigning i höst

Detta firas nu med flera evenemang under hela året, den stora återinvigningen däremot, den sker i höst på dagen 50 år senare. Då blir bland annat skollunchen inspirerad av invigningsmenyn från 1969 som innehöll:

Gravlaxtallrik, schweizerschnitzel med portvinsbräserade champinjoner, glassbomb med spunnet socker samt kaffe.

Något som elevkåren då protesterade mot på grund av att endast ett fåtal gäster var inbjudna till lunchen som gick lös på hela 40 riksdaler, jämfört med en vanlig skollunch som kostade 2 kronor och 50 öre.

Startskottet har gått

Men redan nu har startskottet för firandet gått. I tisdags framförde nämligen Estetiska programmet musik och produktion en musikalisk tidsresa från 1969 fram till i dag.

Låtarna spänner från Elton Johns "My song" från 1969 till 2019 där Marlena Ernman och Tuva B Larsens "En sång till livet" framförs i avslutningsnumret.

Dagen till ära var det dessutom premiär för eleverna att äntra auditoriets scen i Gummifabriken.

– Vi ger tre konserter, två skolföreställningar och en för allmänheten på kvällen, säger Johanna Lindberg, lärare på Estetiska programmet.

Hon fortsätter:

– Det känns både roligt och lite speciellt att uppträda i Gummifabriken. Det här är också ett sätt att rekrytera nya elever till estetprogrammet.

Annons

Rock till ballader

Elever från Bor skola är publik under premiärföreställningen, de är inte sena att hänga med i de svängiga låtarna som innehåller allt från rock till lugna ballader.

– Man är mest nervös innan, men när man sedan är igång släpper det, säger Abbe Bäck som är en av eleverna som tycks behärska både sång och allehanda instrument.

Emelie Englund håller med och menar att först är det ganska nervöst men sedan är det bara att vara spontan och ge allt.