Gustav Bild medger att idén i dagsläget inte löser vikariebristen i mindre kommuner såsom Värnamo, men någonstans ska man börja och vem vet vad en utveckling kan bära med sig. Just nu siktar han och kollegan Kristoffer Persson in sig på att under 3-4 år på heltid i bolaget Studentvikarie Sverige bygga upp en verksamhet, som levererar lärarvikarier för gymnasienivå inom framförallt teknik, matematik och naturvetenskapliga ämnen.

— Vi tycker idén är så bärkraftig att vi vill ge den en ärlig chans, säger Gustav Bild.

Ville ha utmaning

Allt började med att de båda studiekompisarna tyckte extrajobbet på Volvo var långtråkigt. I jakt på mer utmaning startade de istället ett läxhjälpsföretag. Snart kom rektorer med frågan: kan ni inte ordna lärarvikarier också?

— Det kunde vi inte, sa vi först, men sedan tänkte vi lite till. Det är väldigt stor brist på vikarier, framförallt inom matematik och språk, förklarar Gustav.

Redan 120

Annons

Under sin egen studietid i industriell ekonomi har Gustav därmed varit en av grundarna till en verksamhet, som i dag har 120 extrajobbande studenter främst på gymnasier i Göteborg. De sitter inte och väntar på vikarieringning på morgnarna utan ska via webb och en kommande mobilapplikation kunna styra sin egen tid.

— Vi ska göra vikarieyrket till Sveriges bästa extrajobb för studenter. Då kan vi locka till oss de bästa studenterna i landet, säger Gustav.

— Många har bra ämneskunskaper och brinner för sitt ämne. Det har man med sig in i klassrummet.

Prisade

Det nya greppet har redan väckt uppmärksamhet och även blivit prisat. I Almedalen för någon vecka sedan utsågs Studentvikarie Sverige till årets sociala innovatör/samhällsentreprenör och därmed mottagare av Göran Bredinger-stipendiet, ett stipendium i samarbete med Malmö högskola.

— Jag har alltid haft en dröm om ett eget företag. Det är väldigt kul att skapa något eget, säger Gustav även om han inte hade kunnat föreställa sig att det skulle komma att handla om lärarvikarier.

— Min far driver eget företag och hela andan i bygden är företagande. Man är nära många som driver företag, säger han om uppväxten i Värnamo.