Från början var det kontorsbyggnaden "Vita huset" som skulle säljas, men de många återkommande förändringarna i Trelleborgs verksamhet på senare tid har lett till större tomma ytor än så.

Ett års diskussioner mellan Michael Derk och Jan Wennberg, vd för Trelleborg Forsheda AB, landade därmed i måndags i att hela fabriken får en ny ägare för en än så länge hemligt köpesumma.

10 000 kvm är tomt

— Man kan inte komma in i en verksamhet som den här och börja styra och ställa. Man måste lyssna, lyssna, lyssna, betonar Michael Derk och talar sig varm för både kulturarv, industrihistoria och långsiktighet - en nostalgisks fastighetsägare med särskild vurm för bruksorter.

— Det är ungefär 10 000 kvm vi måste fylla, konstaterar han men poängterar också att respekten för storleken främst handlar om vad fabriken redan betytt för orten.

Inte första

— Det är det här jag kan, säger Michael Derk, som alltid jobbat med fastigheter och säger sig älska det.

Annons

Med sig i bagaget har han också sex års erfarenhet av att ha gjort något liknande på Hägglunds i Örnsköldsvik. BAE Systems Hägglunds anlitade honom som konsult för att sälja 60 000 kvm när verksamheten skulle flytta. Resultatet blev att han med en grupp av aktörer köpte alltihop och började arbetet för att skapa ett företagshotell.

Öppen dörr

Företagshotell är även tanken i Forsheda. Michael Derk håller alla dörrar öppna och talar om alltifrån lokala industriföretag till företagshälsa och rehabiliteringsverksamhet när både fabriksyta och kontor ska hitta hyresgäster.

— Vi vill ha liv i det! Jag hoppas kunna komma ut till lokala näringslivsföreningar och presentera mig själv och konceptet.

Tror på bygden

Varför blev det Forsheda? I spåren av Hägglunds letade Michael Derk över Sverige efter nya möjliga projekt i samma stil. Det ledde till Värnamo och Forsheda och efter ett semesterbesök rullade det igång. Michael Derk är imponerad över inställningen och andan i bygden.

— Och jag tror på den här sträckningen, säger han och menar E4:an söderut från Jönköping.

Verksamhet ostörd

De tre verksamheter som finns i fabriken i dag, kommer att stanna kvar på tioåriga hyreskontrakt.

— Försäljningen har inget med verksamheterna att göra, poängterar Jan Wennberg.

Att hyra ut lokaler hör inte till Trelleborgs kärnverksamhet, varför han tror på det här upplägget.

— På orten är det nog positivt. Det är vår bedömning.