– Tuffast av allt är att jag förlorat sporten jag älskar. I ett ögonblick tog karriären slut. Dessutom känns det tungt att jag själv inte fick välja att just sluta köra, säger Anton Göthberg, 25.

– Men visst var det en härlig känsla, och lättnad, när Svemos (förbundet) utredning nyligen underkändes av dess försäkringsbolag, fortsätter Anton.

Gislavedskillen blickar tillbaka till sommaren 2010.

Anton hade precis tagit studenten och såg fram emot jobbet som elektriker. Även som speedwayförare såg framtiden ljus ut för Göthberg som året före vunnit SM-guld med Lejonen.

Men i division 1-mötet mellan arrangerade Nässjö och Göthbergs Gnistorna var olyckan framme.

– Jag startade längst ut mot sargen. När vi kom iväg tryckte den som stod innerst ut oss övriga tre. Jag fastnade med benet i en cykel och kom inte loss. Sedan minns jag ingenting. Allt gick så fort, förklarar Anton.

Han for rakt in i en orubblig formplywoodskiva som var placerad i kurvan.

– I kurvor var det inte godkänt av Svemo självt … Materialet ger inte efter, jag menar, plyfa används för att gjuta betong och i hästtransporter. Men i Nässjö hade banbesiktningen godkänt ett material som inte fick finnas i kurvorna, säger pappa Kaj som kämpat otröttligt för Antons, och familjens, upprättelse.

Fjärde ländkotan krossades och akut operation väntade.

– Matchen kördes en onsdag, på torsdagen kördes Anton från Eksjö till Jönköping där han opererades av specialister från Linköping på fredagen, säger mamma Karina.

Turerna i fallet har varit extremt många, det vittnar även VN:s arkiv om.

Svemos egen utredning sa att Anton skadats efter att hans speedwaycykel slagit i ryggen – och att det trots allt var okej med formplywood i kurvorna, berättar pappa Kaj.

– Men det stämde inte, och dessutom hade han investerat i ett splitternytt ryggskydd inför säsongen. Antons skada var inte heller av typen att han fått något utifrån kommande "våld" i ryggen. Anton hade fått en burstfraktur, en kompression i ryggraden som krossade en kota, enligt vad läkaren sa till oss, säger Kaj Göthberg.

Men så, efter sex års kamp, kom alltså beskedet från förbundets eget försäkringsbolag att utredningen underkänns och att Anton Göthberg har rätt till ekonomiskt stöd.

– Beskedet kom som en lättnad, äntligen. Men kring ekonomin finns fortfarande frågetecken, men det kommer att lösas. Huvudsaken är att vi som familj, och förstås Anton, fått rätt i sak. Det är vad vi velat höra hela tiden, säger Kaj Göthberg.

I höstas började Gislavedskillen Anton plugga till teknisk försäljare business to business i just Nässjö.

Anton ser positivt på framtiden, även om vissa kroppsrörelser begränsar honom. Som stelopererad kan han gå bra och köra bil men inte springa eller städa för länge.

– Men det vill jag ändå inte, säger Anton och skrattar.

Någon starkare relation till speedwaysporten finns inte längre. I somras såg Anton "kanske en eller två" av Lejonens hemmamatcher.

– Suget finns inte. Det är jobbigt att känna lukterna och jag vill vara med och tävla, inte titta. Men jag har känt mycket stöd från vänner under åren, det är jag väldigt tacksam för, avslutar Anton Göthberg.