— Vår båt är väldigt snabb och har bra räckvidd så vi kan nå nästan vilken punkt som helst på Vättern på kort varsel. Vi kör Karlsborg-Motala på 20 minuter utan att anstränga oss, berättar chefen för sjöpolisen i Göteborg Owe Magnusson nöjt.

Polisen rör sig runt sjön och i hamnarna och pratar med båtfolk och fiskare. Tillsammans med länsstyrelsens tillsyningsmän kontrollerar de burar och fiskeredskap.

Värre förr

— I de flesta fall tycker jag att allmänheten sköter sig bra men vi har problem med tjuvar och kräftfiske. Men den är bättre ordning på båtarna nu och mindre fylleri på sjön än när vi började med detta år 2008, menar Owe Magnusson.

Han berättar att det finns ett mindre antal tjuvfiskare och tjuvar, som ställer till med stora problem, inte minst för de professionella fiskare som har kräftorna som en viktig inkomstkälla.

Stora värden

Annons

— De både tjuvvittjar och förstör andras redskap, eller stjäl hela burar med fångst och allt. De förstör för många andra och stjäl för stora värden, så dem skulle jag verkligen vilja ta fast, säger Owe Magnusson.

Samtidigt berättar han att det ofta är svårt att fånga tjuvarna och få dem fällda i domstol. Magnusson säger sig veta en hel del om kräfttjuvarna i södra Vättern, men att man i princip måste ta folk på bar gärning för att få dem fällda.

— Vi skulle behöva resurser för mera klassisk spaning, mera kontinuerligt. Punktinsatser är bra, men det räcker inte, menar Owe Magnusson.

Även länsstyrelsens fisketillsyningsman Michael Bergström, som normalt spenderar 60 dagar om året i båt på Vättern, är frustrerad:

Delad frustration

— Vi hittar en hel del felaktigheter när vi är ute men det är inte så ofta vi får tag i de skyldiga. Och ännu mera sällan någon blir fälld för brott, suckar Michael Bergstöm.

Bergström fick ändå fast ett par tjuvfiskare utanför Visingsö nyligen. De hade båten full med kräftor men lyckades dumpa lasten i sjön under transporten in till land. Bevisen var ändå dokumenterade, och fallet ligger nu hos polisen, berättar Michael Bergström.

RIB