Efter sommaren satte sig Elma Hasific, Adna Hodzic, Julia Haglund och Ebba Nyberg ner för att försöka komma fram till vad de skulle satsa på under sitt år som UF-företagare.

– Då kom det upp att vi kunde göra en receptbok, men vi ville ha något unikt, förklarar Julia Haglund från 4 Kitchen UF, som de har valt att kalla sitt företag.

"Mer personligt"

Det slutade med att de fyra, som alla läser andra året på ekonomiprogrammet på Gnosjöandans Kunskapscentrum, bestämde sig för att fråga företagare och entreprenörer i bygden om de ville bidra med sina favoritrecept till boken.

– Vi tänkte att det blir mer personligt att be företagare att vara med i boken. Det blir lite mer speciellt och roligare, säger Julia Haglund och får medhåll av Ebba Nyberg:

– Det är personer som man vet vilka det är och då blir det en rolig grej.

Fått tips och råd

Totalt rymmer boken, som fick namnet "Hemma hos...", ett trettiotal recept från både små och stora företag, men också från 4 Kitchen UF själva, som också lyfter fram att de också har kunnat dra nytta av kontakten med företagen.

Annons

– En del har ställt upp med sponsring och då har de fått sin logga med i boken. Vissa företag har också gett oss tips och råd. Man får en inblick i företagandet, berättar Ebba.

Svårigheter

De berättar att de gärna vill fortsätta med företagande på något sätt efter gymnasiet, även om de också har stött på vissa svårigheter i arbetet med att skapa receptboken.

– Vi har ju satt ihop boken själva och ett företag i Gnosjö har tryckt den. Vi har stött på mycket svårigheter, men har lärt oss mycket på den vägen, säger Ebba och får medhåll av Julia:

– Man känner sig ganska liten som UF-företagare när man ringer runt till stora företag. Det är också ganska dyrt att trycka en bok, upptäckte vi.

"Väldigt roligt"

Men mycket har också varit roligt, berättar de, exempelvis att göra reklam för boken:

– Vi hade ett säljtillfälle på ICA i Hillerstorp, där vi lagade en av maträtterna, pratade med folk och sålde böcker. Det var väldigt roligt, berättar Julia.

Om knappt en månad, den 27 februari, väntar den regionala UF-mässan på Elmia i Jönköping, där de bland annat tävlar om titeln "Årets UF-företag" och möjligheten att delta i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö i maj.

Läs mer: Gislavedsungdomar siktar på UF-mässa i Jönköping

Läs mer: Publikrekord för UF-mässa