Flera av svenskt näringslivs toppar var på tisdagen och onsdagen på besök i Värnamo. Bland andra Michael Treschow, styrelseordförande i Unilever och tidigare bland annat vd för Electrolux, och Sverker Martin-Löf, en gång ansedd som Sveriges mäktigaste industriman och tidigare vd för Saab och ordförande för SCA.

De sitter båda med i styrelsen för Institutet för näringslivsforskning, där Stig Claesson också är ledamot. Det var han som såg till att institutet förlade sitt styrelsemöte till Värnamo. Claesson är vd för Doxa Plast i Värnamo och ordförande för länets handelskammare.

Alltid spännande

Det var en förtjust Michael Treschow som lät sig guidas runt bland småföretagen i Värnamo. Han har varit här förr.

— Det är alltid lika spännande att komma hit och få se verkligheten, konstaterar Treschow.

Förr var det maskinell standardproduktion i stor skala han fick se när han besökte företagen i regionen. Idag är det annorlunda.

— Gnosjöandan har tagits till en ny nivå, summerar han.

Annons

Hos Garantell AB fascinerades han av hur de arbetar med logistiken, kundkontakterna och IT.

Stort intresse

Ett annat besök gick till nystartade BLB Industries på Hornaryd. Företaget har under året uppmärksammats och grundarna belönats. Affärsidén är att tillverka stora 3D-skrivare och sälja dem, eller i andra hand att göra utskrifter på kundernas begäran.

— Det är väldigt stort intresse för oss nu, var budskapet från Tomas Burman på BLB Industries.

Nyligen hade de besökt av ett biomedicinskt företag i Indien som är intresserat av att köpa en skrivare. En man i Dubai ville ha sin favorithäst utskriven i skala 1:1, vilket dock inte visade sig genomförbart.

Samarbete

Historien om BLB Industries är som en lektion i Gnosjöandans grunder.

Företaget lånar lokaler av Herber Engineering AB, elskåp till skrivarna tillverkas av grannen CNC Factory, en lokal företagare står för finansiering och kunskap om plast har man från lokal expert.

Majoriteten av BLB Industries ägare är dock inflyttade: Från Skövde, Umeå och Motala.

— Här i Gnosjöregionen är det ett väldigt öppet och positivt företagsklimat. Man kan samarbeta och hjälp varandra utvecklas, säger Cim Bergdahl.

Näringslivstopparna på besök lät sig imponeras och var nöjda med att höra den nya Gnosjöandan ta sina första andetag.