Det är Universitetskanslersämbetet som har analyserat i vilka åldrar som personer börjar läsa på högskola eller universitet. Rapporten visar tydligt att unga på mindre orter mer sällan söker sig till högre utbildning. Ett undantag är Gnosjö kommun. Bland 24-åringarna som börjar studera på högskola eller universitet är Gnosjö kommun bäst i länet och åttonde bäst i landet med sina 55,6 procent.

– Vi vet om att det är många ungdomar i Gnosjö kommun som läser vidare efter gymnasiet och det är jättepositivt, säger Anette Skötte.

Även bland 19-åringarna som pluggar vidare är Gnosjö kommun bäst i länet, enligt undersökningen. Anette Skötte tror att Gnosjöandans Kunskapscentrum är en nyckel.

Annons

– Det är en relativt liten gymnasieskola med en bra lärarkår. Enkäter visar att eleverna på GKC mår bra, är studiemotiverade och tar till sig kunskap.

Värnamo och Gislaveds kommuner hävdar sig också väl i sammanhanget med 44,9 respektive 39,1 procent av 24-åringarna som läser vidare. I Vaggeryds kommun är siffran 34,9 procent.

Arne Ottosson (M), kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun, tror att den lokala industrin är en bidragande faktor till att många unga kommunbor läser vidare.

– Vi är en framåt industrikommun och ungdomar vet att det behövs högre utbildning för att få de kvalificerade jobben som finns inom industrin i dag, säger han.

Han är inte rädd för att tappa framtida skattebetalare när ungdomar flyttar till annan ort för att läsa vidare.

– Det är bra att ungdomar åker ut och utbildar sig. Förhoppningsvis kommer de tillbaka hit när de bildar familj, säger han.