– Det är ju en fantastisk verksamhet, säger Merja Latvala, en av de ansvariga.

Skaparglädjen är en av kommunens sex dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning. I lokalen finns en skaparverkstad där man bland annat målar tavlor, syr och tillverkar smycken, som sedan säljs i butiken.

Har varit med sedan start

Helena Svensson, Branislav Spajic och Monika Alm har varit med sedan starten för tio år sedan. De har alla olika specialområden som de är särskilt duktiga på, även om alla gör allt.

– Jag syr handdukar och löpare, säger Helena Svensson och berättar att det allra roligaste är när det kommer mycket kunder till butiken.

Betydelsefullt

Annons

Merja Latvala berättar att verksamheten är betydelsefull för dem som jobbar här:

– De som är här säger att det känns som ett riktigt jobb. De är ju med från början, från inköp av material till de färdiga produkterna till kunderna.

Totalt finns tolv brukare med i verksamheten, men flera av dem har också andra sysselsättningar.

– De har egna scheman, så det ser väldigt olika ut. En del går också på folkhögskolan i Värnamo, har annan daglig verksamhet eller utflyttad verksamhet.

"Vill ha lite nytt"

Under åren har verksamheten utvecklats, bland annat tillverkar man numera en hel del babyprylar, och det har blivit allt fler som arbetar på Skaparglädjen.

– I framtiden behöver vi större lokal. Detta är en fantastisk lokal, men vi är ju ganska många här nu, säger Merja Latvala, men berättar att det inte är aktuellt i nuläget.

Just nu är det en av de perioder när flest kunder hittar till butiken:

– Det är inför storhelger och till våren, när folk vill ha lite nytt.

LSS