Göteborgs-Posten har gjort en granskning kring hur utländska investerare vill ta sig in i svenska klubbar. Framförallt har det handlat om klubbar i division 1. Qviding och Vlado Zlojutros tidigare klubb Ängelholms FF har båda kontaktats av investerare. Bland annat skrev ÄFF, som länge har haft problem med ekonomin, i augusti förra året kontrakt med fem utländska spelare. Vlado Zlojutro från Gislaved var enligt GP den som presenterade idén för Ängelholm. Anledningen enligt Zlojutro är att investeraren vill ta upp ett lag från division 1 till superettan och sedan till allsvenskan.

– Det är en vän till mig som känner den agenten. När jag spelade i Öster hörde min vän av sig och sa: "Skulle du vara intresserade av att spela i utlandet? Jag har en agent som har bra kontakter". Efter det hörde han av sig och frågade om det fanns någon klubb som skulle kunna tänka sig att ha en investerare. Det är på den vägen, säger Zlojutro till GP.

GP: Vad går hans affärsidé ut på?

– Han hjälper till att ta dit bra och attraktiva spelare som då får Sverige på cv:t. Sedan är hans tanke att sälja dem vidare till något annat land.

Samarbetet med Ängelholm varade bara under hösten 2017 och det bröts enligt Zlojutro av olika anledningar. Tidigare har investeraren, som Zlojutro inte vill uppge namnet på, försökt få till ett liknande upplägg med Qviding. Även då var den Zlojutro delaktig enligt GP.

Annons

Polisen har tagit emot tips om händelserna i Ängelholm och SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette menar att det kan röra sig om det så kallade tredjepartsägande.

– Det låter som ett brott mot otillåtet tredjepartsägande, säger Hübinette.