Att GSK har ekonomiska problem är inget nytt. I måndags berättade Värnamo Nyheter att Gislaveds sportklubb är skyldig kommunen strax över 252 000 kronor i obetalda hyror. Planen nu är att skulden regleras genom att klubben inte får några fler bidrag från kommunen. Enligt upplägget ska GSK vara skuldfria gentemot kommunen under nästa år. Men det är fler som GSK är skyldiga pengar.

Ensamma om skatteskuld

Vi kan nu berätta att klubben har en skatteskuld på 325 255. Den första skatteskulden i det här ärendet registrerades hos kronofogden i juni 2013. Sedan dess har fogden ytterligare tolv noterade skatteskulder, den senaste är från i december 2014. Enligt Johan Krantz på Kronofogdemyndigheten är Gislaveds sportklubb den enda sportföreningen i länet som i skrivande stund har skatteskulder. Vill det sig illa kan GSK:s existens hotas.

– I förlängningen, om man inte kan betala är risken att föreningen försätts i konkurs. Det är kronofogdens roll att undersöka vilka tillgångar som finns och utmäta dem. Det brukar oftast inte finnas några tillgångar eftersom man inte kan betala sina skatter, säger Johan Krantz.

Känner besvikelse

Annons

Att GSK har skatteskulder på 325 255 kronor var inget som kommunalrådet Niclas Palmgren (M) kände till.

– Nej, det gör mig ännu mer besviken när jag hör det. Lite uppgiven blir jag, inte chockad för det kan man inte vara längre när det gäller GSK. Det är tråkigt och jag hoppas det inte går ut över ungdomsverksamheten.

GSK:s ordförande Mattias Runesson är nöjd med den uppgörelsen om skulden på 252 000 kronor som har slutits med kommunen. Men det totala skuldberget är större än så.

– Ja, det är 550 000 i ytterligare i skulder.

Raggar pengar

Då ingår skatteskulden på 325 000 kronor i den summan?

– Ja, så det är runt 800 000 kronor.

Mattias Runesson är tämligen övertygad om att GSK ska lyckas beta av skuldberget. Förhoppningen är att en extern grupp av företagare som har stort GSK-hjärta ska lyckas dra in pengar till föreningen. Det bådar gott för framtiden tycker Runesson.

– Ja, faktiskt, vi har skulder men de är under kontroll, inget är panikartat. Men vi kan inte strypa utgifterna mer, i så fall måste killarna cykla till matcherna.