I sommar har det förekommit artiklar i kvällstidningar med tips om hur man vet när det är dags att bryta upp ur ett förhållande. Som en reaktion på det har Johanneskyrkan bjudit in relationsexperten Micke Gunnardo för att istället prata om hur man vårdar sin relation.

– Alla vinner på att vi håller ihop och finns det barn så är det extra viktigt, säger Cecilia Sjöblom, församlingspedagog i Johanneskyrkan.

Inte beredd på motgångar

På lördag kommer Micke Gunnardo att prata i tre timmar om hur man håller kärleken levande istället för att kasta in handduken, och kyrkan bistår med barnvakt under hela föreläsningen.

– Bland de par som kontaktar mig så är det tydligt att man inte är beredd på motgångar eller svackor som kan pågå länge men för mig är det inget skäl till att separera, säger Micke Gunnardo.

Vad är då problemet?

Annons

– Problemet är att när barnen kommer så lägger många parrelationen på hyllan istället för att planera för den. Det blir galet, det är istället då man ska börja vårda den.

Planera ”tillsammanstid”

Micke Gunnardo berättar att när han träffar par så blir första hemläxan alltid att gemensamt planera sin vecka, allt från vem som står för matinköp till vem som kör och hämtar barnen till olika fritidsaktiviteter, men också att planera in ”tillsammanstid”.

– Det behöver inte vara så mycket. Det kan vara att man tillsammans tittar på TV4:s deckare på söndagskvällen eller går på en promenad.

En annan viktig sak är att ta på varandra.

– Att aldrig sluta ta på varandra är en viktig punkt. Jag har träffat par där de gått i veckor utan någon form av ömhet. Krama varandra innan ni åker till jobbet och ge varandra en godnattpuss innan ni somnar.

Många inser när barnen flyttar hemifrån att de inte har något att säga varandra. De säger att det blir tyst.

– Det är inte så konstigt. Det är ju en konsekvens av att man låtit det bli tyst mellan varandra. Jag brukar säga att det inte är barnmisshandel att föräldrarna åker iväg till Kanarieöarna en vecka utan barn. Det absolut bästa man kan se sina barn är att man vårdar sin parrelation.