Lilla Långaryd med drygt 1 400 invånare är framför allt känt för en sak – världens största kartlagda släkt. Men man har också en marknad som lockar tusentals besökare varje gång, det vill säga vart tredje år. Oftare än så orkar arrangörerna inte, berättar Birgitta Holmén som är ansvarig för marknadsknallarna.

Kriterierna för att få sälja på Långaryds gammaldags marknad är hårda, berättar Birgitta. Allt som säljs där ska kunna ha varit möjligt att tillverka före 1947, vilket var året då marknaden lades ner. Det innebär att det huvudsakligen säljs hantverk och mat på marknaden. Allt sedan marknaden återuppstod under tidigt 2000-tal så har Långarydssläkten haft en framträdande roll. Flera gånger har man kopplat ihop marknaden med en ny bok om världens största släkt, vilket har lockat många nyfikna anförvanter till Långaryd.

– Som mest hade vi 6 000 besökare på en marknad, men i år är det ingen utgivning, berättar Birgitta som ändå hoppas på några tusen besökare.

Medlemmar i Långarydssläkten har ändå möjlighet att träffas på marknaden. Precis som tidigare marknader kommer det att finnas ett särskilt släkttält där de kan bläddra i tidigare utgåvor.

Detta är Långarydssläkten

Släkten omfattar cirka 254 000 personer och spänner över 19 generationer med början på 16..

Detta är Långarydssläkten

Släkten omfattar cirka 254 000 personer och spänner över 19 generationer med början på 1600-talet och länsmannen Anders Jönsson och hans hustru Ingrid Nilsdotter.

Annons

Mat