Det är Gislaved energi som bjuder in allmänheten till värmeverket i Mossarp på söndag, Tjugondag Knut. Tanken är att den som haft julgran ska ta med sig den till den nya flisförbränningsanläggningen.

– Vi jobbar ju mycket med miljöarbete. Det här är ett sätt att ge kommuninvånarna möjlighet att återvinna granen. För varje julgran kommer vi också att skänka ett träd, säger Malin Ljunggren, marknadsansvarig på Gislaved energi.

Istället för att granarna lämnas till exempel till återvinning så är förhoppningen att den nu ska bli till flis.

– Man kommer dit med sin julgran, så växer det förhoppningsvis till en hög under dagen som vi kan flisa och elda sedan så det värmer upp villor i Anderstorp och Gislaved, säger Kamilla Florentzson, energiingenjör på Gislaved energi.

Vanligtvis eldar man i värmeverket med bland annat spillprodukter från skogsavverkning som man köper in. Men nu kan alltså julgranarna användas istället. Enligt Gislaved energi kan en julgran ge omkring 15 kilowattimmar. Dessutom ska Gislaved energi plantera ett träd i Afrika för varje julgran som lämnas in.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att det kan bli återkommande och större, säger Kamilla Florentzson.

Under dagen kan man också titta på värmeverket, åka upp i lift och titta på anläggningens solceller och så blir det godisregn och tipspromenad. Även kommunens hållbarhetsavdelning är på plats för att prata miljö och SÅM kommer och visar de nya sopkärlen för fastighetsnära återvinning.

Annons

Jul