06.21 på tisdagsmorgonen får polisen fick samtal från en trafikant om en skåpbil som körde vingligt på riksväg 27 vid Horda. Bilen kör i riktning norrut mot Värnamo. Man larmade ut en patrull för att kontrollera fordonet.

Tjugo minuter senare stoppar polisen skåpbilen söder om Bor. Men då hade personerna som satt i den slängt ut fiskeutrustning och kräftor.

Fyra män greps, de är mellan 35-årsåldern och 45-årsåldern. De är misstänkta för brott mot fiskerilagen.

— Jag vill verkligen tacka allmänheten för att man hörde av sig, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson vid region öst.

Polisen kan sälja kräftorna

Annons

Det är inte så vanligt att man lyckas att avslöja tjuvfiskare på bar gärning. Björn Öberg säger att det återstår en hel del att reda ut i ärendet och att polisen ska höra de fyra männen under förmiddagen. Deras identitet är inte helt klarlagd.

Polisen kontaktade länsstyrelsens fisketillsynsman angående vad som ska hända med kräftorna.

— Ja de ringde till mig eftersom de inte visste vad de skulle göra med dem. Det var ganska mycket, cirka hundra kilo som jag förstod det. Men det är ett dilemma. Kräftorna ska sättas tillbaka i den sjö där de är fiskade, men då måste de vara levande och de som har fiskat upp dem måste berättar var de är fångade, säger Michael Bergström, fisketillsynsman vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Polisen uppger på förmiddagen att det handlade om cirka 60 kilo kräftor.

Det finns även ett alternativ för polisen, enligt Michael Bergström.

— Ett sådant här beslag är ju statlig tillgång och då kan de sälja kräftorna.

Hur vanligt är det att man tar fisketjuvar på bar gärning så här?

— Det är absolut ovanligt, säger Michael Bergström.

Böter eller fängelse

Sjöarna i länet övervakas av de lokala fiskeföreningarna och sportfiskeklubbarna. Att det pågår tjuvfiske är ingen hemlighet.

— Jag har hört rykten om att det tjuvfiskas just i sjöarna kring Värnamo, säger Michael Bergström.

Att sälja tjuvfiskade kräftor är en god affär. Michael Bergström nämner att det kan handla om priser på kring 150 kronor kilot.

Brott mot fiskelagen kan ge böter eller fängelse i högst ett år.