På lördagen fylldes Storgatsbacken med extra mycket liv, när det var dags för Friveckolördag. Och det var inte bara Värnamobor som besökte marknadsdagen:

– Vi försöker se till att åka hit varje år när det är marknad. Det är en årlig tradition och nästan varje år fyndar vi något, säger Viola Strömberg, som rest från Åkersberga tillsammans med döttrarna Saga och Malou, bland annat för att hälsa på dottern och gå på marknad.

Tom lokal fick liv

Även det annars tomma Åhléns-huset fylldes med folk, när lokalen tillfälligt huserade en hantverksmarknad. Birgitta Andersson var en av många hantverkare på plats:

– Jag håller på med glas och täljer trä. Jag skär till glasbitar och bränner det i runt 800 grader. Glaset vänder sig som det vill i ugnen, så det blir nästan aldrig som man vill. Två bitar blir aldrig lika. Det är ett roligt hantverk, förklarar hon och

Annons

Ann-Britt Karlsson från Skördefältet i Horda sålde olika sorts marmelader och dricka med mera.

– Jag tycker att det är jättehärligt att en tom lokal får liv igen. Här är liv och rörelse, precis som det ska vara, utbrister hon medan hon häller upp dricka gjord på svartvinbärsblad.

Gammal tradition

Vid karusellerna står Amira och Miralem Mesic med barnen Amina, Nermin och Alem.

– Det är kul när det händer något, säger Amira och får medhåll av Miralem:

– Jag tycker att alla sådana här tillställningar är trevliga, säger han innan det är dags för Amina att åka en av karusellerna.

Under dagen hade också butikerna öppet extra länge. Utanför Villervalla står Fanny Stefansson och säljer kläder.

– Jag tycker att det är trevligt att vi har en så gammal tradition, säger hon och berättar att hon är nöjd med kundtillströmningen.

LÄS MER: Dansare gjorde flashmob på Flanaden