När butiker grillar kyckling finns det ett flertal risker man måste ta hänsyn till för att slutprodukten ska bli säker. Exempelvis måste rå kyckling hållas separerad från det grillade köttet för att detta inte ska bli kontaminerat. Rätt tillagningstemperatur är avgörande för att mikroorganismer med säkerhet ska dödas. För att de inte ska växa till sig är det också viktigt att kyla ned kycklingen på rätt sätt.

Butikerna som kollades

Värnamo: Coop, Hemköp City, Ica Kvantum, Ica Supermarket, City Gross.

Bor: Coop Nära

..

Butikerna som kollades

Värnamo: Coop, Hemköp City, Ica Kvantum, Ica Supermarket, City Gross.

Bor: Coop Nära

Forsheda: Ica Nära Ässet

Rydaholm: Ica.

Ica Nära i Bredaryd granskades inte på grund av ombyggnation.

Dessutom måste butiken ge rätt information på förpackningen. Detta till exempel för att allergiker inte ska råka illa ut.

Inom ramen för ett länsprojekt granskades kycklingarna i åtta butiker i Värnamo kommun. Prov togs i första hand på grillad nedkyld kyckling och i andra hand på varmhållen kyckling.

Samtliga butiker fick godkänt. Den hygieniska kvaliteten bedömdes i alla fallen som tillfredsställande. Även informationen fick godkänt.

Man har koll på kycklingen helt enkelt?

– Ja, det kan man säga, med tanke på att provtagningarna var oanmälda, säger Gulvayar Schuman, livsmedelsinspektör på Värnamo kommun.