En gång när Börje Sjödahl från Gislaved var 15-år körde han omkull med mopeden fyra gånger under en och samma dag. Det var fredagen den 13:e. Men om det berodde på otursdagen eller inte vill han låta vara osagt.

– Det var ju is och snö den dagen. Men efter det har jag aldrig kört omkull och jag har kört både motorcykel och annat, berättar han.

Lite skrockfull är han allt ändå.

Spottar du om det går en svart katt över vägen?

– Sitter man i bilen då så är det ju svårt.

Men du skulle vilja det egentligen?

– Ja, det är klart, skrattar Börje Sjödahl.

Hans skrockfullhet sträcker sig dock inte så långt som att han undviker att gå under stegar.

– Nej, som byggnadsplåtslagare har jag klättrat på stegar och gått under dem i hela mitt liv och det har inte gett någon otur, säger Börje Sjödahl, men tillägger:

– Fast nu när det är fredagen den 13:e skulle jag inte ge mig upp och klättra på något tak om jag inte måste.

"Det mesta i livet styrs av slumpen"

Ingvar Gustafsson från Gislaved vill inte heller han kalla sig skrockfull.

Annons

– Nej, att det är fredagen den 13:e har jag inte haft en tanke på. Jag tror inte så mycket på skrock.

Men om det kommer en svart katt över vägen?

– Ja, då spottar jag. Särskilt om den kommer från vänster till höger.

Varför då?

– Det var en kompis som lärde mig det en gång. Om katten kommer från höger till vänster så betyder det att det blir en dag med stora förtjänster. Men om det är tvärtom, att katten kommer från vänster till höger - då blir dagen tröger. Och då spottar jag för det vill jag ju inte.

– Men jag tror egentligen inte så mycket på skrock. Jag tror att det mesta i livet styrs av slumpen. Vad man ska jobba med och vem man ska gifta sig med och sådant där.

Är du nöjd med hur slumpen har styrt ditt liv då?

– Ja, det är jag väl. Jag kan inte säga att det är något som jag skulle vilja att det var annorlunda.

På bröllop fredagen den 13:e

Lilian Nilsson från Reftele tycker att fredagen den 13:e är som vilken dag som helst. Fast just den här fredagen är ändå inte riktigt som vilken dag som helst. Hon ska nämligen på bröllop.

– Jag tror inte att det är en otursdag. Jag ska på bröllop, min dotter ska gifta sig, så ingen skrock där inte, skrattar hon som svar på frågan om hon tror på skrock.

– Min svärfar däremot, han var skrockfull. Men jag tror inte på sådant. Jag tror att man ska tänka positivt om livet. Ur det negativa kommer alltid något positivt.