Sedan Heba Alakkad flydde från Syrien har hon bott i både Jordanien och Libanon innan hon till slut kom till Sverige för fyra år sedan. Sedan 2015 bor hon med sin man och son i Gislaved.

LÄS MER: Världskänd konstnär

– Livet är väldigt annorlunda här och jag känner mig ensam ibland. Det är inte lika mycket rörelse och av dem jag har träffat här finns det inte så många som håller på med konst, säger Heba Alakkad.

Hon berättar även att det är svårt att uttrycka sina tankar på svenska eftersom hon oftast är runt personer som har liknande bakgrund som hon själv.

– På SFI (Svenska för invandrare) träffar jag personer som kommer från samma land och det är svårt att sätta sig in i livet i Sverige när man inte får se hur det är på riktigt. Men det börjar bli enklare, säger hon.

Kämpade för kvinnors rättigheter

Hon har även gått från att skapa utifrån känslorna och händelserna i krigets Syrien till lugnet i Sverige. Från att ha använt sin konst i syfte att kämpa för kvinnors rättigheter har skapandet ändrats en hel del.

Annons

– Innan var det viktigt för mig att visa frihet i konsten, för demokrati fungerar inte i Syrien som det gör i Sverige. Innan ställde jag ut konst på internationella kvinnodagen, för att det var viktigt för mig då. Nu är det andra saker jag tänker mer på, säger Heba.

Verkligheten i konsten

Hon berättar att hennes känslor påverkar konsten oavsett om det sker medvetet eller inte.

– Ibland om min son är jätteglad och jag är jätteglad blir det på ett sätt. Och om jag är jättearg eller tänker mycket på min familj som är kvar i Syrien blir det annorlunda.

I Hebas konst finns såväl en blandning av material som delar ur verkligheten.

– I början arbetade jag nästan bara med tyg. Nu blandar jag papper, färg, tyg, servetter och även trä, berättar hon.

I ett av konstverken i utställningen i Gislaveds konsthall finns ett konstverk där hennes son har varit med och skapat. Och i ett annat skymtas grönt mönstrat papper från Försäkringskassans brev och även delar av en karta över Gislaved.

– Det är både för färgerna och beroende på var jag befinner mig i livet, säger Heba.

Fotnot: Utställningen "Allt möjligt" med konst av både Heba Alakkad och konstnären och vännen Soubhi Shami finns i Gislaveds konsthall fram till och med den 10 september.