I slutet av sommaren intas Stockholm av modeeliten inför Stockholm Fashion Week, men snart kan vem som helst få ta del av fantasifulla kreationer från morgondagens modeskapare i Värnamo.

– Det ska bli jätteroligt. Vi har fått öva på att vara varandras modeller och sy efter de måtten, säger Lisa Jacobsson som är en av eleverna som ska visa upp sin kollektion.

Fri tolkning av temat

Temat på årets modevisning är alltså "Minnen" och eleverna har fått skapa en kollektion som de kan knyta till det.

– Vi har tolkat temat sjukt olika, konstaterar Marie-Ange Duval.

Annons

Hon har gjort två plagg till sin kollektion, vissa av hennes klasskompisar har gjort fem. Gemensamt för alla är att de har skapat något kreativt och fantasifullt till modevisningen som är ett avslutande moment i Textilakademins påbyggnadskurs.

– Modevisningen är ju det sista vissa av de här eleverna gör här på utbildningen så det blir ett tillfälle för dem att visa vad de lärt sig, säger läraren Lena Mellergård.

Väntar sig god uppslutning

De stora modeveckorna runtom i världen ändrar och justerar sina upplägg för att locka dit människor. På Textilakademin har många elever den här terminen vågat sig på annorlunda material som gummi och plast som de hoppas publiken ska tycka är spännande.

– Om man är nyfiken på mode och häftiga material kan man komma hit, eller om man bor i Värnamo och är nyfiken på vad vi sysslar med här på skolan, säger Lisa Jacobsson.

Febrilt arbete

Det är mycket som ska fixas och finjusteras innan den 2 juni. Många av kreationerna är bara halvfärdiga idag, och det sista arbetet vid symaskinerna varvas med träning av koreografin i folkhögskolans sporthall där visningen kommer hållas. En som sitter och syr febrilt är Nanna Bjerenius.

– Jag har haft långa dagar nu, och allteftersom man sitter här så kommer man på fler detaljer som man vill lägga till. Men jag kommer hinna, säger hon.