För att sprida kunskap om hur man själv kan se till att ha hög brandsäkerhet hemma har räddningstjänsten testat att knacka dörr i ett bostadsområde i Gislaved i sommar. Dörrknackningen genomfördes som pilotprojektet "Operation dörrknackning". Det handlade om ett arbetslag från räddningstjänsten som var ute under två kvällar i kvarteret Köpmangatan, Ängsgatan och Regeringsgatan. Totalt besökte man omkring 40 hushåll.

"Byta batterier"

– Vi vill informera om hur man kan öka brandsäkerheten i sitt hem, säger Marianne Norberg, enhetschef på enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete vid räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö.

Till de hushåll som räddningstjänsten kom hade så gott som alla en brandvarnare, men alla fungerade inte.

– Arbetslagen som var ute och informerade var förvånade över att inte alla hade brandvarnare som fungerade och fick hjälpa en del att byta batterier eller sätta upp dem på rätt ställe. Vi lämnade ingen lägenhet utan att det fanns fungerande brandvarnare.

Annons

Enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, är den som äger fastigheten skyldig att se till att det finns brandvarnare, men det är den som bor i lägenheten som har ansvar för att brandvarnare fungerar.

– Vi brukar rekommendera att man byter batteri i sin brandvarnare till advent varje år. Då vet man att man har fräscha batterier, säger Marianne Norberg.

Permanent

Om pilotprojektet övergår till att bli ett permanent inslag i räddningstjänstens verksamhet återstår att se.

– Vi har inte fattat ett formellt beslut i ledningsgruppen, men jag kommer att rekommendera att det här blir en permanent verksamhet som löper under många år. Jag kommer att lyfta detta i ledningsgruppen, säger Marianne Norberg.

Hon poängterar att det är frivilligt att släppa in räddningstjänsten när de kommer och att det kommer att skickas ut information innan.

– Vi kommer att informera i god tid innan vi tar ett bostadsområde. Vi kommer att vända oss till alla hushåll. När vi kommer är vi alltid två och legitimerar oss, säger Marianne Norberg.