På första maj kommer Camilla Rinaldo Miller att vara ute i trädgården i Bredaryd och plantera, om vädret tillåter det.

Hon hade gärna haft öppet i sin frisersalong och jobbat den dagen.

– Jag kan inte förstå att första maj ska vara en röd dag. Arbetarrörelsen gav röst åt dem som inte hade någon talan förr, men idag har arbetarrörelsen och facket ingen viktig roll, menar Camilla Rinaldo Miller.

Utan företagare - inga arbetare

– Arbetarrörelsen hävdar sina rättigheter, men de ser inte att de även har skyldigheter. Från vänsterkanten får man ofta höra att vi företagare bara är ute efter att tjäna pengar. De tänker inte på att utan företagare så skulle det inte finnas någon arbetarrörelse.

Annons

Men samtidigt är första maj en viktig dag för henne. Det handlar om hennes pappa, som inte är i livet.

Camilla Rinaldo Miller växte upp i byn Rumskulla utanför Vimmerby. Hennes pappa var metallarbetare och socialdemokrat. Han hade politiska uppdrag för Socialdemokraterna och han gick alltid i första majtåget, minns hon.

Första maj en flashback

Men Camilla Rinaldo Miller valde en annan väg.

Hon blev kristdemokrat och nu är hon distriktsordförande för KD i Jönköpings län och sitter i fullmäktige i Värnamo.

– Jag känner tacksamhet mot min pappa och jag beundrade honom för att han jobbade och slet som metallare. Det var hans politiska engagemang och diskussioner hemma som gjorde att jag engagerade mig politiskt.

– Jag valde KD för att de ser till individens frihet. Min pappa uppskattade inte att jag gick med i KD, men han tyckte ändå att det var bra att jag engagerade mig.

– Första maj brukar bli som en flashback för mig, det blir en påminnelse om att jag är uppvuxen i ett arbetarhem med en pappa som pratade politik och att det var vägen in i mitt politiska engagemang, förklarar Camilla Rinaldo Miller.