På måndag är det första maj och i år samlas man vid Trälleborgsskolan för att gå längs Sveavägen och Halmstadsvägen och in på Folkets park.

Egzonita Dautaj är en av dem som kommer att gå i tåget och hon är också en av väldigt få ungdomar som går i första maj-tåget i Värnamo.

Värnamotjejen ska dessutom hålla ett appelltal på första maj i Folkets park, där riksdagsledamoten Thomas Strand från Vaggeryd är huvudtalare.

Lite nervöst

Egzonita Dautaj sitter med i distriktsstyrelsen i SSU i Jönköpings län. Det är andra gången hon håller tal på första maj i Värnamo.

– Jag höll tal förra året. Det var lite nervöst, men det gick bra. Då talade jag om att det är viktigt att samhället satsar på skolan. Nu på måndag kommer jag att prata om att vi måste satsa på skolan för att få upp resultaten, förklarar Egzonita Dautaj.

– Jag ska också prata om att jag tycker att vi ska utveckla den svenska modellen med jämlikhet och jämställdhet. Alla ska ha en möjlighet på arbetsmarknaden oavsett etnisk bakgrund och kön, lägger hon till.

Tacksam att få leva i Sverige

Egzonita kom till Sverige från Kosovo med sin familj för bara tio år sedan.

Annons

Hon blev medlem i SSU för fem år sedan när hon läste statsvetenskapsprogrammet på högskolan i Halmstad.

– Jag har alltid varit intresserad av politik och frågor om jämlikhet och jämställdhet. Socialdemokraterna driver de frågorna och deras värderingar stämmer med mina, berättar hon.

Nu har Egzonita gått i tre första majtåg i Värnamo och det har blivit en mycket viktig dag för henne.

– Det är en jätteviktig dag att fira. Jag känner mig stolt över att vara socialdemokrat och att gå i tåget, och jag är stolt över att få bli en del av det svenska folket, förklarar hon.

– Men jag är också tacksam för att få leva i ett land som Sverige som har gett mig möjlighet att studera och få en utbildning. Om jag hade bott i Kosovo hade jag inte haft samma möjlighet att studera.

Ska gifta sig i sommar

Egzonita har suttit som ersättare för Socialdemokraterna i samhällsbyggnadsnämnden i Värnamo.

Men nu när hon är klar med sina studier ska hon flytta till Karlskrona där hon ska gifta sig i sommar.

Hon hoppas kunna fortsätta med politiken i Socialdemokraterna i Blekinge.

– Jag ska satsa på att försöka bli förtroendevald i Karlskrona, det är så viktigt att engagera sig. Fler yngre borde engagera sig politiskt, jag vet många ungdomar i Värnamo som bara hänger i gäng och som inte är intresserade av politik.

– Sverige är ett demokratiskt land som ger en stora möjligheter och där man kan göra sin röst hörd om man vill, påpekar hon.