Anders Berglund turnerar den här gången med violinisten Christian Svarfvar och sångerskan Emmi Christensson.

– Det kommer att bli en stämningsfull julkonsert. Publiken skall få vad den förväntar sig och besökarna skall må bra när de går hem, säger Anders Berglund.

Trots att Berglund turnerat i ett halvt sekel är det här första julturnén.

– Vi testade faktiskt förra året med en konsert i Falkenbergs kyrka. Den blev fullsatt och folk var nöjda så då bestämde vi oss för att göra en turné i år.

Ny låt

Turnén "I vintertid" bjuder på kända julsånger och en del annan stämningsfull musik.

– Vi har gjort en helt ny låt tillsammans som släpps inför konserten, berättar Anders Berglund. Den heter "Sov lilla barn" och Ture Rangström har skrivit texten. Emmi är ganska nybliven mamma och vi tyckte låten passar bra med tanke på den otrygghet man ibland kan känna.

Anders, Emmi och Christian har samarbetat även tidigare.

– Det är nog tio år sedan jag träffade Emmi för första gången. Då var hon med i en audition inför Sound of Music, och redan då sjöng hon nästan skjortan av oss, berättar Anders Berglund, som hade arrangerat musiken till musicalen.

– För tre år sedan fick jag att erbjudande om ett samarbete med Sandvikens symfoniska orkester. Då hade jag fått ett mejl från Emmi där hon berättat om vad hon gjort de senaste åren, bland annat spelat "Christine" i "Phantom of the Opera" i London. Hon hade utvecklats enormt och jag ville ha med henne som solist. Christian Svarfvar hade jag också träffat tidigare och nockats av hans violinspel. Det blev ett fint samarbete, och senare bestämdes vi oss över en kopp kaffe att göra något tillsammans. Det blev den här julturnén.

Annons

Emmi Christensson har även gjort Fantomen på cirkus i Stockholm, och hon har medverkat i Så ska det låta, Doobidoo, Melodifestivalen med mera.

Christian Svarfvar spelar violin i de stora konserthusen jorden runt. Han är hemtam på de klassiska scenerna i New York, Wien, Paris och Moskva.

I Mello

Anders Berglund började alltså själv turnera hösten 1969 och efter några år kom det stora genombrottet när Björn Skifs lämnat Vansbro och sin grupp Slam Creepers och i stället bildat Blåblus. Med "Hooked on a feeling" blev Blåblus 1974 de första svenskar som toppade USA-listan. Senare blev det en turné i USA men efter några år ombildades gruppen och Anders Berglund gick mot nya mål. 16 gånger har han dirigerat i den svenska Melodifestivalen och 13 gånger det svenska bidraget internationellt. 1992, när Eurovision gick i Malmö, var han chefsdirigent för hela programmet.

Några år senare försvann orkestrarna från festivalerna. I stället kom Anders Berglund och Robert Wells att under åtta år tillsammans staka ut riktningen för "Så ska det låta". De har också samarbetat med Rhapsody in Rock.

– Robert Wells och jag skall faktiskt ut på en mindre turné innan det blir dags för "I vintertid" säger Anders.

Men närmare jul väntar 25 julkonserter tillsammans med Emmi och Christian. Den 10 december ger gruppen konsert i Gnosjö.