För någon vecka sedan presenterade Livsmedelsverket en undersökning om förekomsten av arsenik i ris och riskakor. Resultaten visar att ris innehåller arsenik i varierande halter och att halten av arsenik är hög i framför allt de undersökta riskakorna och i fullkornsriset. Myndigheten slog fast att halterna inte är så höga att de innebär akuta risker, men arsenik är ett ämne som man ska undvika eftersom det kan ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan.

Inga frågor

Konsumenterna tycks ha tagit Livsmedelsverkets rapport med ro, de har i alla fall inte slutat köpa ris.

– Nej, faktiskt inte, vi har inte märkt någonting. Vi har inte fått några frågor från konsumenterna heller, säger Patrik Andersson, butikschef på City Gross.

Han minns hur det var när det larmades om förekomsten av akrylamid i chips. Då framgick det inte, förrän i ett väldigt sent skede, att det krävdes ett enormt intag av chips för få i sig halter av akrylamid som kan betraktas som skadliga.

Har ebbat ut

Nu tycker Patrik Andersson att Livsmedelsverket har presenterat sin undersökning av arsenik i ris på ett bättre sätt.

Annons

– Jag tycker att Livsmedelsverket har pekat på ett problem men äter man måttliga är det ingen fara. Man är mer nära verkligheten på Livsmedelsverket den här gången.

Butikschefen på Ica Kvantum, Rainer Lorenzen, har inte noterat någon försäljningsminskning av ris.

– Nej, jag har inte hört någonting om det. Det känns som det (larmet) har ebbat ut.

Inga riskakor

Hemköps butikschef Henrik Svensson säger att det allra första larmet om arsenik som kom i februari, var mer uppmärksammat och att det den här gången passerar relativt obemärkt förbi.

– Försäljningen av riskakor gick ner rätt rejält förra gången det kom ett larm och har inte återhämtat sig. Riskakor kan man nog klara sig utan på ett annat sätt än ris, säger Henrik Svensson.

På förskolor och fritidshem serveras det knäckebröd till mellanmål i stället för riskakor, uppger måltidsutvecklaren Carita Forsell.

– Vi serverar också mindre ris än vad vi gjorde förut och har i stället alternativ som bulgur, matvete och couscous.

Ris