Intresset för att skriva, men också för att själv ge ut en bok, är stort och ökar. Det är något som kommer märkas tydligt på årets upplaga av Smålands litteraturfestival, SmåLit, där eget skrivande kommer vara ett av flera tydliga teman.

Egenutgivning och skrivskola på SmåLit

Att skriva lätt om det som är svårt

4 februari, 11.30. Magenta, Stadsbibliote..

Egenutgivning och skrivskola på SmåLit

Att skriva lätt om det som är svårt

4 februari, 11.30. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping.

5 februari, 13.15. Lilla scenen, Gummifabriken Värnamo.

Författarna Christina Walldén, David Mohseni och Åsa Storck berättar om hur de gör när de skriver böcker på lätt svenska.

Deckare och mysterium med Åsa Öhnell

4 februari, 11.30. Flygande Mattan, Stadsbiblioteket Jönköping.

Gillar du att läsa deckare och att lösa mysterier? Tillsammans bestämmer vi vad som behövs för att skapa en riktigt klurig deckargåta. För 6-9 år.

Poetry slam-skola

4 februari, 12.00-13.30. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping.

Poesi, estradpoesi och poetry slam. Vad är vad, och hur går det till? Martin Spånberg reder ut begreppen. Det blir mini-slam, poetry slam-skola och besök från aktuella gäster! Huvudgäst är poeten Anna Axfors från Tranås som läser sin poesi. Mer om Poetry Slam i Jönköping: facebook.com/poetryslamjkpg

Alla bär på en historia

4 februari, 13:00. Skrivarverkstan, Stadsbiblioteket Jönköping.

Hur kan vi få fler att berätta sin historia? Torsten Bengtsson presenterar bokprojektet Alla bär på en historia -20 röster om att vara ny i Sverige. Hasan Meskani och Ahmad Samim Wardak läser ur sina berättelser från boken. Lena-Maria Nordstrand, chefredaktör för Nypon Förlag, berättar om förlagets roll och vikten av att det finns litteratur för alla. Arrangörer: Regionbibliotek Region Jönköping län, Värnamo folkhögskola, Studieförbundet Vuxenskolan Värnamo, Rydaholms bibliotek.

Jag skriver i dina ord

4 februari, 14.00. Skrivarverkstad, Stadsbiblioteket Jönköping.

Författaren Zulmir Bečević och Peter Nyberg, utvecklare av litteratur som konstform, berättar om skrivande och inspirerar gymnasieelever att delta i skrivartävlingen Jag skriver i dina ord. Tävlingen går ut på att du ska komponera en egen litterär text utifrån en valfri dikt eller låttext. Finns det en novell i din favoritdikt, en haiku att basera på världens bästa refräng eller kan man se texten från en annan persons perspektiv? Arrangör: Regionbibliotek Region Jönköping län, Jag skriver i dina ord.

Att finansiera en bok genom crowdsourcing

4 februari, 14.00. Seminariescenen, Stadsbiblioteket Jönköping.

Hur går det till när man finansierar en bok via crowdsourcing?

Ingeli Aalto tar avstamp i boken om sin mor och konstnärinnan Li Kioko från Norrahammar. Boken kom förra året och möjliggjordes genom crowdculture. Arrangör: Frilans Syd.

Hur ger man ut en egen bok?

4 februari, 14.15. Seminariescenen, Stadsbiblioteket Jönköping.

Intresset för att ge ut en egen bok ökar och allt fler väljer att ta hjälp av en professionell redaktör i processen att producera en egen bok. Hur ger man ut en egen bok? Lena Forsfält berättar om vad det innebär rent konkret att vara redaktör och producera en bok. Arrangör: Frilans Syd.

Att skriva historiska romaner – med avstamp i verkligheten

4 februari, 15:00. Arkivscenen, Stadsbiblioteket Jönköping.

Författaren Ewa Klingberg berättar om hur hon använder glimtar ur det sanna förflutna, sitt eget eller andras för att skapa spännande och underhållande historiska romaner.

Young Writers Lab

4 februari, 15.00. Skrivarverkstan, Stadsbiblioteket Jönköping.

Young Writers Lab är ett internationellt samarbete i kreativt skrivande mellan internationella författare och svenska ungdomar. Med hjälp av Skype har författarna, trots det stora geografiska avståndet, kunnat göra dramaövningar och skrivaktiviteter med ungdomar från Tranås. Seminariet leds av författaren Inês Lampreia från Portugal. Elever och lärare från Holavedsgymnasiet i Tranås medverkar. Arrangör: Litteraturcentrum i Tranås.

Verkstad: Bokpoesi

4 februari, hela dagen. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping.

Stryk eller markera, fundera, dekorera. Ur gamla texter skapar vi bokpoesi. Linnéa Lantz håller bokpoesiverkstaden öppen hela dagen . För alla åldrar.

Lär dig skriva, workshop

5 februari, 12.00 – 13.00. Sal 112, Gummifabriken Värnamo.

Peter Nyberg, Regionbibliotek Region Jönköpings läns utvecklare av litteraturen som konstform, genomför övningar i kreativt skrivande och visar hur lätt det är att formge sin egen bok. Från 16 år. Arrangör: Regionbibliotek Region Jönköpings län

Lär dig skriva, workshop (forts.)

5 februari, 14.00 – 15.00. Sal 112, Gummifabriken Värnamo.

Peter Nyberg, Regionbibliotek Region Jönköpings läns utvecklare av litteraturen som konstform, genomför övningar i kreativt skrivande och visar hur lätt det är att formge sin egen bok. Från 16 år. Arrangör: Regionbibliotek Region Jönköpings län

Lena Ollmark lär dig skriva spökhistorier

5 februari, 13.00 – 16.00. SAL 110, Gummifabriken Värnamo.

Skrivarskola för mellan- och högstadieåldern med författaren Lena Ollmark. OBS. Begränsat antal platser, anmälan görs till Stadsbiblioteket, Kulturhuset Cupolen.

Prova på tech-telling

4 februari, hela dagen. Verkstan, Stadsbiblioteket Jönköping.

5 februari, hela dagen. Teknikcenter, Gummifabriken Värnamo.

En Bluebot är en charmig robot, så enkelt uppbyggd att även små barn kan träna logiskt tänkande och förstå hur enkla program kan skapas och användas. Vaggeryds bibliotek visar hur de arbetar med Bluebots och berättande, tech-telling, som en del av deras läsfrämjande arbete. För alla åldrar. Arrangör: Vaggeryds bibliotek, Regionbibliotek Region Jönköping län

— Det är något som har kommit från utställarna själva. Vi märkte att det finns ett stort intresse för frågor som handlar om varför jag skriver, om skrivandet som en slags livsnerv. Dessutom är många av utställarna egenutgivare, säger projektledaren Rebecka Lidén på Kulturförvaltningen, Jönköpings kommun.

Att välja bort de traditionella förlagen och istället själv ta huvudansvaret för att den egna texten blir en bok är en företeelse som ökar. Det kan handla om allt från familjens historia som trycks enbart för släktingar, till romaner som refuserats av förlagen. Siffror från Kungliga biblioteket (KB) visar att antalet egenutgivna böcker har ökat från 1500 till 2500 per år i Sverige, de senaste tio åren.

Vassa ögon

Det blir också allt vanligare att författare tar hjälp av redaktörer i den processen. Journalisten Lena Forsfält från Malmö lämnade sin tjänst som reporter på Sydsvenskan för tre år sedan, för att istället hjälpa andra skribenter att göra om sina manus till tryckfärdiga texter.

— Jag läser med redaktörens vassa ögon, och hjälper ofta till med upplägg och struktur, säger hon.

Hon ser två tydliga genrer bland de som vänder sig till henne.

— Det är dels de som vill skriva ner sin släkthistoria och låter trycka upp 40-100 exemplar för familj och släktingar. Sedan är det de som vill sammanfatta sin yrkeskarriär. De vill teckna ner sina kunskaper i en slags grande finale, säger hon. Ofta handlar det mer om glädjen att skriva än önskan att nå den stora publiken, tror hon.

Annons

— Målet är sällan att hamna på pockettoppen, även om det finns de med de ambitionerna också.

Om förlag

Hon upplever att det även finns en längtan efter fördjupning.

— I dag har vi tillgång till hur mycket information som helst, det här blir en slags motvikt. Det handlar om att göra en sållning, att välja ut och dyka ner i något, att göra någon den tjänsten. Jag tror vi är tillbaka där igen, säger Lena Forsfält.

Har du inte ett förlag i ryggen när du ska ge ut din bok så tvingas du så klart också stå för alla kostnader själv. När Ingeli Aalto från Norrahammar bestämde sig för att ge ut en bok om sin mamma, konstnären Li Kioko, valde hon att finansiera det med hjälp av Crowdculture, en typ av crowdfunding där både privata aktörer och offentliga medel gemensamt stödjer projektet via en digital plattform.

– Det var som att kasta sig rakt ut i något okänt. Men så här i efterhand kan jag konstatera att det var ett bra sätt, säger Ingeli Aalto.

Tre månader

Avgörande för henne var att det finns offentliga medel knutna till Crowdculture, i det här fallet från Region Jönköpings län.

När hon väl hade lanserat projektet hade hon tre månader på sig att få det finansierat.

— Det gör att du måste vara väl förberedd. Du måste också ligga på mycket själv och söka upp folk. Det visar ju samtidigt hur mycket du brinner för din idé.

I hennes fall var det ett personligt projekt, ett sätt att hantera moderns bortgång och allt hon lämnat efter sig i form av enorma mängder konstverk och brev från ett långt yrkesverksamt liv som konstnär med kontakter över hela världen. Att ge ut boken själv blev också ett sätt för Ingeli Aalto att behålla hela kontrollen över projektet.

— I allt skapande är man väldigt ensam i det man gör ändå. Man får söka den hjälp man kan, men måste vara stark i sin egen idé.

Boken "Li Kioko en världsmedborgare" kom ut 2015.